Desinformatie trans personen

Dit jaar wordt er tijdens de Pride Amsterdam veel aandacht besteed aan de trans gemeenschap. Zo is er een TransPride Walk, een eigen boot tijdens de Canal Parade, en een campagne om aandacht te vragen voor de nieuwe transgenderwet. Dat laatste is geen overbodige luxe, want er wordt veel desinformatie verspreid over deze groep. En dat heeft gevolgen voor de veiligheid van trans personen.

ANP | Laura Griffin, Projectmedewerker inclusie en diversiteit, Movisie: 'In 2019 is een wetswijziging ingediend om het mogelijk te maken om iemands juridisch geslacht te veranderen zonder tussenkomst van een deskundige. Sindsdien is een beslissing hierover alsmaar uitgesteld, en ruim 3 jaar later is het nog steeds niet duidelijk of deze wetswijziging wordt doorgevoerd. Een relatief simpele wetswijziging is de afgelopen jaren veranderd in een gevoelig onderwerp.

In het debat rond de wetswijziging is namelijk veel desinformatie verspreid over trans personen, bijvoorbeeld dat het zo makkelijker wordt gemaakt voor volwassen mannen om meisjeskleedkamers binnen te komen. Ook volwassen (cisgender) vrouwen zouden gevaar lopen door deze wetswijziging om vergelijkbare redenen.

Het verspreiden van desinformatie gebeurt op sociale media, maar ook in de politiek, gevestigde media en door reclamecampagnes door groepen die tegen de wetswijziging zijn.

Mede door het verspreiden van die desinformatie is het doorvoeren van de wetswijziging bemoeilijkt. Onderzoekers en belangenbehartigers wijzen bijvoorbeeld op het feit dat de deskundigen die nu bepalen of iemand diens juridisch geslacht mag wijzigen, eigenlijk altijd uitgaan van het standpunt van de persoon zelf. Ook corrigeren ze de wijdverspreide misvatting dat volwassen mannen nu de meisjeskleedkamer in mogen: daar vindt geen paspoortcheck plaats. Iemands juridisch geslacht staat hier los van. Sterker nog, trans personen lopen zelf meer risico op geweld en discriminatie. Bovendien wordt zo de indruk gewekt dat trans personen pedofiel of manipulatief zijn, wat erg kwalijk is.

Een andere misvatting is dat kinderen beschermd moeten worden tegen beslissingen die hun leven sterk beïnvloeden, zoals het doorgaan van een transitie. Zo'n beslissing moet weloverwogen zijn en een kind moet daarin begeleiding krijgen, maar uit onderzoek blijkt ook dat kinderen met transgender gevoelens die eerder toegang krijgen tot puberteitsremmers of hormoontherapie een betere mentale gezondheid hebben dan jongeren die daar pas later toegang tot hebben.

De campagne om aandacht te vragen voor de nieuwe transgenderwet, wijtwijfelenniet.com, zorgt ervoor dat er betrouwbare informatie over zowel de wetswijziging als de trans gemeenschap beschikbaar komt voor een groter publiek. Met de toename van het verspreiden van desinformatie over deze groep de afgelopen jaren is dat dus helaas nog steeds hard nodig.

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden