Neurodiversiteit

In 2017 was er een onderzoek van Sander Begeer, Jeroen Dewinter, Lydia Krabbendam en Reubs Walsh. Daarin werd een verband zichtbaar tussen autisme en LHBTI+-personen. Lees daarover ook het artikel 'Autistische mensen zijn minder vaak hetero', van de Vrije Universiteit. Hoe dit zit? We vragen het aan Reubs Walsh, lid van regenbooggemeenschap en promovendus voor dokter in de filosofie en PhD klinische, neuro- en ontwikkelingspsychologie. Verder promoveert hen ook als medisch specialist in het Einstein Lab of Cognitive Neuroscience, Gender and Health aan de Universiteit van Toronto. Daarnaast is hen medisch specialist van het Centrum voor Toegepaste Transgenderstudies.

Over autisme en AD(H)D

Autisme is - kort en vereenvoudigd samengevat - de verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op bepaalde kwetsbaarheden. Het gaat daarbij om kwetsbaarheden op het gebied van sociale interactie, communicatie. En over kwetsbaarheid in flexibiliteit in denken, bewegen en handelen en in de zintuiglijke prikkelverwerking. Het filteren en integreren van informatie gaat ook anders bij iemand met autisme. Mogelijk kenmerken van autisme zijn onder andere: dingen heel letterlijk nemen, eerlijkheid en een hele goede detailwaarneming.

AD(H)D is - eveneens kort en vereenvoudigd weergegeven - een aandachtstekortstoornis, al dan niet (afhankelijk van de variant) met hyperactiviteit. Mensen met AD(H)D kunnen onder andere last hebben van dingen vergeten (kortetermijngeheugen) en druk gedrag (fysiek of innerlijk).

Autisme en AD(H)D zijn allebei bekende neurodiversiteiten die samen kunnen voorkomen. Daar is zelfs een verhoogde kans op. Een van de overeenkomsten tussen Autisme en AD(H)D is dat zowel mensen met AD(H)D als met autisme minder op hebben met de sociale opinie. Dit omdat beide groepen, om vergelijkbare redenen, worstelen en/of niet de dingen willen doen waarmee je kunt manipuleren hoe anderen je zien. Beide groepen zijn ook erg gevoelig voor sociale afwijzing, meer dan gewone mensen. Mogelijk omdat zij meer sociale afwijzing ervaren, vooral in belangrijke ontwikkelingsfasen zoals de adolescentie.

In gesprek met Reubs Walsh

Reubs Walsh (they/them) is queer, trans, Brits, migrant, Christelijk, non-monogaam én heeft zowel autisme als AD(H)D. Met diens kennis over neurodiversiteit en met name over autisme ben ik blij verrast als hen op mijn verzoek voor een interview reageert met 'I'd love to!'. Daarbij reageert die alvast vanuit diens beleving als mens uitgebreid op de vragen die ik heb over het (hierboven genoemde) onderzoek

In gesprek met Reubs blijkt dat hen diens intelligentie mede als overleving heeft ingezet. Reubs praat

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Ex over de vloer

Mijn nieuwe vriendin beschouwt haar ex als goede vriendin, en ze is de tweede mama van de kinderen. Ze moet altijd welkom zijn, vindt ze. Het zint me niet. Wat zou jij doen?

Lees verder

Goeie bestemming

'Die doos gaat eruit. We gaan van dit hele drama een museumstuk maken.' Willy had het helemaal uitgedacht. 'Kijk, hier gaan we morgen heen, je mag mee als je wilt.' - Fran & The City

Lees verder

Vrouw uit de kast

Stella Heman nam het platform over: 'Ik help heel graag mensen die met zichzelf in de knoop zitten en hun geaardheid willen onderzoeken, of die steun nodig hebben bij het uit de kast komen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden