Maandverbond

De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten we maar weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar? Prijswinnend online programma Maandverbond is terug en verkent live via Telegram de wondere wereld van de cyclus en schuwt daarbij geen taboe. Op 24 oktober trappen hosts Dzifa Kusenuh, Lize Korpershoek, Thorn de Vries, Fatima Warsame en Frank van der Lende deze nieuwe editie af met De ongestelde vragenshow op NPO 3. Aansluitend wordt de documentaire Hormoonrevolutie uitgezonden.

Foto: v.l.n.r. Lize Korpershoek, Thorn de Vries, Dzifa Kusenuh, Fatima Warsame en Frank van der Lende © VPRO / 2023

Waarom praten we niet openlijker over menstrueren? Wat is de relatie tussen seks en hormonen? Wanneer kun je het beste shinen in je cyclus? En hoe voelt menstrueren als je wel een baarmoeder hebt maar geen vrouw bent? Vanaf 25 oktober kan iedereen weer meedoen met de 2023 editie van Maandverbond. De eerste editie van dit innovatieve programma won diverse internationale prijzen. Maandverbond speelt zich gedurende 28 dagen, de duur van een gemiddelde cyclus, live af op 28 Telegram-kanalen.

Nieuw dit jaar is kanaal 00, speciaal voor mannen die nieuwsgierig zijn naar de cyclus. Deelnemers met een baarmoeder kunnen instappen in het kanaal dat overeenkomt met de dag in hun eigen cyclus en ontvangen daar dagelijks content. Host Dzifa Kusenuh neemt samen met reporters Lize Korpershoek, Thorn de Vries, Fatima Warsame en Frank van der Lende allerlei hormonale kwesties onder de loep: alles waarvan je gehoopt had dat je biologiedocent er iets langer bij stil had gestaan.

Frank van der Lende: Ik hoop door mijn deelname dat het gesprek over menstruatie en alles wat erbij komt kijken normaal wordt. Met je vrouwelijke vrienden, collega's enzovoorts. Want dat die cyclus er is weten wij mannen wel, maar wat er precies gebeurt en hoe het je beïnvloedt; geen idee!

De ongestelde vragenshow

Maandverbond wordt op 24 oktober afgetrapt door de vrolijke studioshow De ongestelde vragenshow op NPO 3. Hierin beantwoordt host Dzifa Kusenuh samen met Thorn de Vries, Lize Korpershoek, Fatima Warsame, Frank van der Lende en gynaecoloog Ingrid Pinas en andere (ervarings)deskundigen allerlei ongestelde vragen over de cyclus. 

Hormoonrevolutie 

In de aansluitende documentaire Hormoonrevolutie gaat het over wat hormonen eigenlijk doen met ons lichaam. Thorn de Vries onderzoekt de kracht van hormonen aan de hand van de verhalen van Sharan Bala, Max Moszkowicz, Ryan Ramharak en Savannah Wolin, die allemaal een andere hormoonhuishouding hebben dan de gemiddelde mens.

De ongestelde vragenshow en Hormoonrevolutie: 24 oktober, 20.25 uur, VPRO, NPO 3

Maandverbond: van woensdag 25 oktober t/m woensdag 21 november, live via Telegram en op npo3.nl.

vpro.nl/maandverbond
#maandverbond 

 *

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

'Extremisme' in Rusland

Amnesty International noemt het 'een zeer cynische maatregel, bedoeld om de hele LHBTIQ+ gemeenschap te ontmenselijken en te vervolgen.'

Lees verder

Pathé Pride Night: Justine

Win kaarten voor de film! Justine is een jonge, intelligente vrouw, met sterke hang naar zelfdestructie. Op dag ontmoet ze Rachel en alles wordt anders. Durft Justine hoop te hebben op geluk..?

Lees verder

Lesbian Pulp & Queer Joy

Renée van Marissing gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. De launch party was vrijdag en de crowdfunding is los!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden