Project Magor

Sabrina Kooijmans, Edith Eri Louw en Karin Giphart realiseren samen hun eerste urban fantasy striproman Magor: de Initiatie. De strip is gebaseerd op de romans van Edith. Romans met sterke vrouwenrollen, queer karakters en maatschappelijke issues die hun tijd ver vooruit waren. Karin benaderde Edith op een gegeven moment en liet haar weten: 'Ik wil meer Magor!'

Zo geschiedde: Inmiddels is de crowdfunding voor Project Magor begonnen en zal in juni 2024 de striproman gepubliceerd worden. Project Magor gaat echter over meer: er komen vervolgverhalen, origin verhalen, verfilmingen en een eigen uitgeverij gericht op de belangen van illustratoren en schrijvers.

Sabrina, Edith en Karin

Sabrina Kooijmans (she/they) is illustrator en striptekenaar. Liefhebbers kennen mogelijk haar strip Hongerig papier. Edith Eri Louw is literair coach en schrijver van het boek Ravens Imperium dat nog een vervolg kreeg met De Bron. Het boek Ravens Imperium (2002) speelt zich af in een moderne wereld, waar magie in het geheim, met name door vrouwen, gebruikt wordt. De belangrijkste consequentie: de machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen liggen toch echt wat anders. Karin Giphart kreeg veel naamsbekendheid met haar boek Maak me blij (2005) waarin ze de lesbische erotiek ongekend expliciet beschrijft. Ze is een storyteller pur sang. Giphart is dan ook niet alleen schrijver, maar ook zanger, songwriter, fotograaf en filmer.

Nu werken ze samen om een kijkje te geven in de wereld van Magor.

Waar gaat Ravens Imperium eigenlijk over?

Ravens Imperium vertelt het verhaal van Raven Rafferty, die in een museum werkt en wanhopig op zoek is naar magie. Wanneer ze Hinde ontmoet, komt ze in aanraking met het geheime netwerk van magiërs in Perfor, die Magor zijn ontvlucht. Het land wordt geteisterd door een allesverterende vloek en de vluchtelingen zijn op zoek naar iemand die de vloek kan breken. Dit blijkt Raven te zijn, uiteraard. Het is een klassiek verhaal vol dubbele lagen, geheime agenda's en onverwachte wendingen. 

Hoe het idee voor Project Magor tot leven kwam

Giphart was diegene die zag dat Louw thuis nog een schat aan verhalen op de plank had. 'Edith schreef een periode veel minder vanwege haar werk met paarden en mantelzorg. De verhalen waren springlevend, maar kwamen nog niet op papier. Inmiddels is ze weer volop bezig en haar nieuwe roman Schijn (of hoe we de wereld wilden redden) staat gepland voor de zomer van 2024. Ook deze speelt in de wereld van Magor.'

Ze willen samen Magor opnieuw de wereld in helpen, eerst verstrippen en later verfilmen. Karin: 'Veel jonge mensen lezen niet graag verplichte literatuur, maar een strip nodigt uit. Dat mensen met plezier lezen, dat is wat ik wil.' Edith was meteen enthousiast. Karin: 'Dat begrijp ik heel goed, het is haar levenswerk. Ze wil erachter staan. Ik heb haar gezegd: ik ga zorgen dat je er blij mee bent.' En nu staan we hier met Project Magor.'

Vrijstaat Magor

Het is bijna ongelofelijk dat het boek Ravens Imperium in 2002 is geschreven, het past namelijk heel goed in deze tijd. In Magor is een relatie tussen twee vrouwen net zo normaal als een relatie tussen een man en een vrouw. Er zitten sterke vrouwenrollen en queer karakters in en ook diverse maatschappelijke issues worden blootgelegd. Karin: 'Het gaat om thema's zoals de vluchtelingenproblematiek en de veranderingen van het klimaat, die nu nog actueler zijn dan toen. Dat in Magor magie bestaat, maakt het ook mooi. Als mensen zoveel magie hebben dan is de machtspositie anders. Het is mooi dat er zo weinig geweld in voorkomt en dat het toch zo spannend is. Er spelen hele andere krachten.'

Project Magor

Het totale plan is Project Magor, waarin eerst Edith's fantasy boeken Ravens Imperium en De Bron in stripvorm worden uitgebracht. Karin vertelt dat het einde anders zal zijn dan bij Ravens Imperium, dus ook als je het boek al hebt gelezen, is er altijd nog een extra twist. Daarbij kunnen meerdere tekenaars verschillende avonturen uitwerken, in verschillende stijlen. Het doel is een fantasy universum creëren, zowel Nederlands als internationaal. Er kunnen ook telkens weer nieuwe verhalen worden ontwikkeld. Materiaal is er genoeg. Daarna, over ongeveer vijf jaar, wil ze het verfilmen. 

Eigen uitgeverij

De invloed van uitgevers en grote partijen legt een grote druk op schrijvers en illustratoren. Karin: 'Wil je geloven dat Edith's uitgever na het boek Ravens Imperium zei: 'Ja, heel mooi, maar zou je in een volgend boek meer mannen willen stoppen?' Illustratoren worden ook uitgebuit omdat ze zo gepassioneerd zijn en er valt weinig in te verdienen. Met grote partijen zoals Amazon en Bol.com houden ze ook weinig over.'

'Door een projectmanager te worden kunnen wij ze helpen. We zorgen voor een veilige en eerlijke werkomgeving, waarin we gebruik maken van elkaars kunde en netwerk. Zo kan talent zich goed uiten en optimaal ontwikkelen. Vanuit die gedachte is het project geboren.' Geen loze woorden van Karin: ze heeft samen met Edith een eigen uitgeverij in het leven geroepen: Fargin House.

Crowdfunding

Opvallend is het bescheiden bedrag dat voor de crowdfunding wordt gevraagd: 8.000 euro. Daarin is de verdeling zo dat Sabrina voldoende beloond wordt en Fargin house in ieder geval de kosten voor het drukwerk en verzending kan dekken. Karin: 'Het gaat nu eerst om het experimenteren, het de ruimte geven.'

Inmiddels staat de teller rond de 50 procent, maar ze zijn er nog niet. Karin's gedrevenheid alleen al geeft aan hoe uniek en waardevol dit project is. Wie doneert voor het mogelijk maken van project Magor kan afhankelijk van het bedrag ook nog eens een leuke tegenprestatie ontvangen. Zoals een e-book van de allereerste urban fantasy striproman de Initiatie. Je kunt zelfs als Magoriaan in het boek terechtkomen. Spreekt het verhaal je aan en wil je doneren? Ga dan naar de website van Voordekunst. Je ziet daar ook een video van de makers en leest nog meer over het project.

Volg Project Magor ook op Instagram!

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder

Pride met het hele gezin

'Pride is een prachtig evenement waarop je enerzijds de trots op je bijzondere gezin kan tonen en anderzijds kan voelen dat je niet de enige bent met een andere gezinssamenstelling.' >> Leuke winactie!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden