What You See 2023

De zesde editie van What You See Festival in Utrecht komt eraan. Met dans, theater, muziek, workshops, dialoog en feestjes toont dit internationale en multidisciplinaire kunstenfestival uiteenlopende perspectieven op gender en identiteit. Positief, activistisch én verbindend.

Dit jaar staat in het teken van queer kunstenaars die verschillende wortels, culturen en achtergronden in zich dragen. Hoe draagt deze rijkdom bij aan de gelaagdheid van hun identiteit? Ontdek het bij What You See van 16 tot en met 19 november 2023 in Theater Kikker, Stadsschouwburg Utrecht, Het Huis Utrecht, Bibliotheek Utrecht en Ekko.

'Gender, queerness, culturele achtergrond, religie, herkomst en sociale klasse zijn allemaal onderdelen van wie wij zijn. Deze gelaagdheid heeft een oorsprong en is constant in beweging. Hoe zit het met onze kennis over onze eigen oorsprong? Beseffen we voldoende de waarde die onze wortels hebben? Weten we waar we vandaan komen, op wiens schouders we staan? Tijdens What You See Festival 2023 zoeken we met kunstenaars en publiek onze individuele wortels en die van onze maatschappij op.' - Vincent Wijlhuizen, directeur What You See Festival.

What You See is een multidisciplinair en internationaal kunstenfestival over gender en identiteit. Positief, activistisch én verbindend. What You See 2023 vindt van 16 t/m 19 november plaats in Utrecht.

Het hele programma en meer info vind je op whatyouseefestival.nl. Een paar highlights:

What You See Opening Night, 16 november, 20:00-22:00, Theater Kikker

Voor de opening van What You See stelt activist, schrijver en podcastmaker Nanoah Struik een avond samen over queer- en Blackness. Via theater, spoken word, film en beeldende kunst vieren verschillende kunstenaars de gelaagdheid van hun identiteit.

Voices of Resistance, 17 november, 19:00-02:30, Theater Kikker

Collectieven Arts of Resistance en Papaya Kuir bundelen hun krachten! Speciaal voor What You See creëren ze een unieke avond vol dekoloniale stemmen uit de LHBTQIA+ gemeenschap. Met kunstenaars, ambachtslieden en activisten uit de Global South ontmantelen ze de voortdurende impact van kolonialisme. De avond eindigt op de dansvloer!

What You See Research, 18 november, 13:00-15:30, Het Huis Utrecht

Wil je eens dicht op de huid van een maakproces zitten? Snappen wat artistiek onderzoek inhoudt? Dit is je kans! Stap midden in het onderzoeksproces van muzikant en theatermaker XILLAN en choreograaf Afra Ernst en ga mee op hun artistieke reis.

INDO* & QUEER: Een postkoloniale erfenis, 18 november, 16:00-18:00, Theater Kikker

Queerness staat meer dan ooit in de belangstelling, net als het Indonesische/Indische koloniale verleden. Zelden worden deze thema’s verbonden, en zeker niet in de gevestigde culturele wereld. In dit programma, vol spoken word, muziek, kunst en gesprek, zetten gastcuratoren Marischka Verbeek en Jasper Albinus deze combinatie juist centraal!

Queer Landing, Queer Party, 18 november, 23:00-4:00, EKKO

Queerness to the max! Activist en multidisciplinair kunstenaar Mini Maxwell van Queer Landing brengt deze avond een bonte verzameling van queer en BIPOC dj’s en kunstenaars samen in EKKO. Om te feesten tot de zon opkomt.

The Drek Brunch, 19 november, 11:00-13:00, Het Huis Utrecht

Life is a drag. Dus niets is beter dan twee uur benutten aan een stelletje queerdos, performance, muziek en yummie eten! Laaf je deze zondagochtend aan de queer vibes want dan toont Drek Manor queerness in de volle breedte. De dance crew The Fags of Destiny glittert en glinstert met hun choreografieën en Subcult verzorgt de brunch en de beats.

Saffron – première, 19 november, 20:00-21:00, Theater Kikker

De Palestijnse danser Hala Salem onderzoekt, op Arabische elektro folk, haar lichaam als een thuis. Een heilige plek die zweeft tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid, tussen veiligheid en uitwissing, tussen haarzelf vinden en verliezen.

whatyouseefestival.nl

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Uitgeprocedeerd

Catherine en Aisha verborgen hun geaardheid, maar toen die toch werd ontdekt ontstond er een levensbedreigende situatie. Noodgedwongen hebben ze hun kinderen achtergelaten en zijn ze naar Nederland gevlucht.

Lees verder

Even zweten

Zina had een zware dag op haar werk. 'Telkens als ik dacht: nu zijn we er, kwam hij weer met iets nieuws op de proppen. Dingen waar ik nog nooit van gehoord had! Die ik nog nooit eerder heb gedaan!'

Lees verder

Roze Zaterdag 2024

Vier de vrijheid en acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap! Groningen kleurt een jaar lang roze: tijdens het Queer Year en de landelijke Pride Roze Zaterdag op 22 juni 2024.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden