Hormoonrevolutie

In de documentaire Hormoonrevolutie gaat het over wat hormonen eigenlijk doen met ons lichaam. Acteur en activist Thorn de Vries laat ons de kracht van geslachtshormonen zien aan de hand van de verhalen van Sharan Bala, Max Moszkowicz, Ryan Ramharak en Savannah Wolin, die allemaal een andere hormoonhuishouding hebben dan de gemiddelde mens.

Foto's: Max, Savannah, Ryan en Sharan, gemaakt door Chris Rijksen / VPRO.

Iedereen wordt gedreven door verschillende innerlijke en externe krachten. Een drang naar geluk, naar succes, naar verbinding of rust. De zorg voor ons lijf, ons brein, onze omgeving, je humeur, je slaap, je gesteldheid – allemaal hebben ze invloed op het verloop van je dag, én je leven. Maar waar we het weinig over hebben, is de invloed van testosteron en oestrogenen op al deze zaken.

Thorn de Vries stelt Sharan Bala, Ryan Ramharak, Max Moszkowicz en Savannah Wolin voor. Zij vertellen over hun eigen belevingen en geven ons een inkijkje in de wondere wereld van de geslachtshormonen. Waar de een al jaren bewust is van zijn hormonen en de andere net pas ontdekt wat er in hun lichaam gebeurt, hebben ze allemaal een unieke band met hun hormoonhuishouding.

Sharan Bala (36, zij/haar)

Sharan is intersekse. Ze is geboren met een lichaam dat niet past binnen de normatieve definities van man en vrouw. Nog voordat ze er zelf over kon beslissen, hebben artsen besloten van haar een meisje te maken. Sharan vertelt welke invloed hormonen op haar leven hebben en hoe ze zoekt naar de juiste balans na de radicale beslissing van artsen die haar leven veranderde.

Ryan Ramharak (31, die/diens)

Ryan is geboren met een vrouwenlichaam, maar identificeert zich niet als vrouw. In diens twintiger jaren besluit Ryan een hormoon-transitie te ondergaan en met testosteron diens lichaam te vermannelijken. Tijdens deze transitie koos Ryan ervoor om zwanger te worden. Ryan vertelt hoe hormonen helpen diens beste leven te leiden, maar ook wat de hormoonschommelingen met die doen.

Max Moszkowicz (45, hij/hem)

Op zijn 38e staat Max on top of the world; hij heeft net een film uitgebracht die goed wordt ontvangen, zijn vrouw is net bevallen van een zoon… en toch voelt Max zich enorm down en futloos. Dan hoort hij op een podcast toevallig iets over de effecten van een lage testosteronspiegel. Max laat zich testen en leert dat dit inderdaad de oorzaak is van zijn klachten. Door TRT (Testosteron Replacement Therapy) krijgt hij zijn leven weer op de rit en voelt hij zich beter dan ooit.

Savannah Wolin (20, zij/haar)

Savannah is een jonge trans vrouw en staat op de wachtlijst voor hormoontherapie. Savannah deelt wat het moeten wachten met haar doet en hoe enorm ze uitkijkt naar de veranderingen die oestrogenen haar gaan brengen. In een gesprek met oudere trans vrouwen leert ze over wat haar te wachten staat en reflecteert ze over de mogelijke ongewenste consequenties van een medische transitie.

Hormoonrevolutie is een samenwerking van de VPRO en De Transketeers.

De makers

De Transketeers is in 2015 opgericht door Bart Peters, Chris Rijksen en Jonah Lamers. De mediamakers produceren korte documentaires, educatieve video's, web- en TV-series; allen met een sterke focus op positieve beeldvorming van diversiteit. Ze schuwen taboes niet, maar stellen deze op een luchtige manier aan de kaak. De Transketeers brengen professionele kennis als filmmakers samen met ervaringsdeskundigheid op het gebied van genderdiversiteit.

 

Hormoonrevolutie, dinsdag 24 oktober, 21.10 uur, VPRO, NPO 3 en NPO Start

vpro.nl/hormonen

#hormoonrevolutie

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder

Pride met het hele gezin

'Pride is een prachtig evenement waarop je enerzijds de trots op je bijzondere gezin kan tonen en anderzijds kan voelen dat je niet de enige bent met een andere gezinssamenstelling.' >> Leuke winactie!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden