Niets is vanzelfsprekend

Een statig bovenhuis in Amsterdam-Zuid. Hier wordt het verleden gekoesterd. Of misschien wel: vastgeklampt. Deze plek verlaten is, na zestig jaar, een huizenhoog obstakel voor Paula. Omdat ze er lang een geheim met zich meedroeg. Niemand die het wist. Na jaren worstelen besloot ze uit haar ei te kruipen.

Fotograaf Martin Hierck portretteerde er het leven van de laatste bewoonster. De dagelijkse routine. Huiskat Sil. De moeite van loslaten.

'Ik heb dit boek gemaakt om Paula te helpen bij de ontzettende lastige keuze om haar ouderlijk huis of helemaal op te gaan knappen of definitief te verlaten. Ze heeft echter een conflictueuze relatie met haar huisbaas wat alles nogal compliceert. Het boek is er ook om Paula te helpen om het geheim dat ze jarenlang met zich meedroeg in de openbaarheid uit te kunnen dragen.'

Jean-Pierre Geelen schetst Paula's verhaal in woorden. 'Misschien is dat waar dit huis ook voor staat: dat herinnering en emoties zich niet laten wegvegen. Dat je een huis wel kunt verlaten, maar niet het leven dat erin zit, omdat de fundamenten van de geschiedenis altijd op je schouders zullen drukken.' 

Paula over het boek: 'Voor mij heeft het boek diverse betekenissen. Een ode vooreerst aan mijn ouders, die zoveel aan liefde, wijsheid en spiritualiteit meegaven. Dat is een godsgeschenk en bepalend voor wie ik ben. Daarnaast is er 'een ouderlijk huis' en de enorme lading van ruim 60 jaar familiegeschiedenis. Dan is er natuurlijk het persoonlijke verhaal, van zomaar een mens. Eén van de ruim 8 miljard. Dat verhaal naar een meer universele waarde tillen vind ik persoonlijk pas echt interessant. Misschien is dat wel: vind je bestemming in wie je bent en wat je doet. Betreed van daaruit de wereld met een open hart. En koester nu wat er is, leef in volle liefde met je dierbaren. Want morgen kan het anders zijn. Niets is vanzelfsprekend.'

Staying in, Coming out is vanaf nu te bestellen. Meer foto's en info vind je op de website van Martin Hierck.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden