BDSM & Bloodsisters

IHLIA LGBTI Heritage organiseert op 21 november, in samenwerking met Studio/Queer, een vertoning van de documentaire Bloodsisters. De film uit 1995 gaat over de lesbische BDSM- en leerscene in San Francisco in de jaren 90. Maker Michelle Handelman volgt hier een aantal zelfbenoemde 'leatherdykes'; lesbische vrouwen die zich bezighouden met BDSM en deel uitmaken van de leer-subcultuur. 'From pushy bottoms to macho femmes, Bloodsisters is an A-Z documentary guide that takes an interesting look at the 90s leatherdyke scene.'

Na de vertoning van de film is er een gesprek met gasten over de opkomst van de Nederlandse lesbische/queer BDSM- en leerscene in de jaren 90 en de huidige staat van de scene.

Meer info en kaarten vind je via de website van IHLIA

Trailer: Bloodsisters: Leather, Dykes, and Sadomasochism from Michelle Handelman on Vimeo.

Website: www.bloodsistersthemovie.com 

Het hoe & wat van BDSM

De leer scene in Nederland kwam weer eens voor het voetlicht toen in februari van dit jaar plotseling Pride-icoon Axe Leito op 42-jarige leeftijd overleed. Hij gaf de gay leer- en BDSM-wereld een gezicht. Ook de vrouwen zijn hier niet ondervertegenwoordigd: In de afgelopen jaren was er steeds een heuse Ms Leather Netherlands (volg de Insta-pagina) en ook onder les(bi) vrouwen zijn er liefhebbers van BDSM: Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en Sadism and Masochism (SM). Het hoe & wat van BDSM zochten wij uit.

Je kunt zeggen dat er grofweg 4 opties zijn:

Je bent helemaal niet van de BDSM.

Je bent dominant (Een dom).

Je bent onderdanig (een sub).

Je bent switch. Een switch is iemand die zowel dominant als onderdanig kan zijn.

Het is in de realiteit allemaal niet zo zwart-wit. Sommige vrouwen ontdekken pas gaandeweg aan welke kant ze staan. Dit kan verschillen per periode of per persoon. Soms zie je dat iemand als sub begint en gaandeweg switcht naar dom. Er zijn heel veel opties mogelijk. Belangrijk is dat je vooral je eigen gevoel hierin volgt.

BDSM onder vrouwen

Daar waar homo- en biseksuele mannen vroeger bijvoorbeeld al in Enschede en in vele andere steden in het COC een speciale leeravond hadden, was dat er voor niet voor vrouwen. Toch was niet overal in Nederland de BDSM voor vrouwen

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden