Binaire indeling bezien

Risk Hazekamp (hen/hun) is beeldend kunstenaar, fotograaf en onderzoeker. In hun onderzoek staan cyanobacteriën centraal. De cyanobacterie is een hele oude levensvorm die al zo'n drie miljard jaar geleden op aarde leefde. Cyanobacteriën hebben een aantal bijzondere eigenschappen. Zo kennen ze geen geslachtelijke voortplanting, maar splitsen de cellen zich steeds in twee identieke delen. Ook produceren ze zuurstof. Zo maakten ze door middel van fotosynthese onze atmosfeer zuurstofrijk en hebben daardoor het leven voor ons mensen mogelijk gemaakt. Het onderzoek van Risk roept allerlei filosofische vragen op. In ons gesprek bekijken we de huidige manier van omgaan met elkaar en de binaire indelingen van gender en van leven & dood. En dat allemaal door een bacterie die door veel mensen alleen wordt gezien als 'gevaarlijk bij warm weer.' Cyanobacteriën worden in de volksmond namelijk ook wel blauwalgen genoemd, maar het zijn geen algen en ze zijn ook niet blauw.

Beeld: Cyanobacteriën mee op vakantie in België, 2020. Zwartwit fotopapier aangetast door Cyanobacteriën, 2021. Under Influence / Catherine Opie, analoge kleurenfoto, 2007.

Lees ook: Risk Hazekamp – Fotografie als verleiding (Zij aan Zij, 2010)

Over het onderzoek

Op 1 juni is Risk Hazekamp officieel met hun Professional Doctorate, oftewel PD-onderzoek, begonnen. Een PD kun je vergelijken met een promotietraject aan de universiteit (PhD), maar dan aan het HBO, het is de graad na de master. Risk gaat voor vijf jaar de samenwerking met cyanobacteriën aan, op zoek naar een manier om levende foto's te maken. Hen vertelt dat het binnen de fotografie gangbaar is dat de fotograaf het resultaat van de foto bepaalt. Met dit onderzoek wil Risk wel het ontstaan van de foto faciliteren, maar de cyanobacterie het resultaat laten bepalen. Eenvoudiger gezegd is het doel: de cyanobacterie maakt de foto.

 

Wat als we vanuit de cyanobacterie kijken?

Risk is iemand die houdt van het bevragen van systemen en denkbeelden. Iets wat goed bij het onderzoek past. Risk: 'Ik word zielsgelukkig als iemand de stabiliteit van bepaalde vastgeroeste denkbeelden onder me wegschopt.' Ik vraag hoe Risk bij het onderzoek kwam. 'Ik ben al heel lang met analoge fotografie bezig, maar ik zoek altijd naar nieuwe manieren om met het medium fotografie om te gaan. Op een dag kwam ik een artikel tegen van Elizabeth Povinelli met de titel Fires, Fogs, Winds. Povinelli heeft het daarin over de mens als 'the afterlife of cyanobacteria breath'.'

In het gesprek maakt Risk een brug van 'after-life' naar 'after-breath'. Al luisterend wordt mij steeds meer

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden