Lesbian Pulp & Queer Joy

Eerder deze week las je al het interview met de oprichters van Velvet Publishers, een nieuwe lesbiqueer uitgeverij in Nederland. Afgelopen vrijdag was de officiële launch party, gehost door niemand minder dan Andrea van Pol. Er waren roze bubbels, fijne muziek, een spannende veiling en de crowdfunding is van start gegaan. Daarnaast was een van de hoogtepunten de onthulling van de titel, cover en naam van de eerste Velvet- pulpature. Karin was erbij!

Schrijver Renée van Marissing gaat speciaal voor de gloednieuwe lesbiqueer uitgeverij Velvet Publishers het eerste deel in de Lesbian Pulp serie schrijven. Dat is iets om naar uit te kijken! Afgelopen vrijdagavond, tijdens de officiële launch party, werd dit bekend gemaakt door Velveteer-uitgevers Daphne, Anna en Lian. Daarnaast is ook de crowdfunding, om al die leuke en spannende plannen mogelijk te maken, van start gegaan. 

Gefeliciteerd met de start van jullie uitgeverij! Al een beetje hersteld van het knalfeest? Wat staat er na de feestelijke launch als eerste op de agenda?

Daphne: Nou, om alle plannen die we hebben uit te kunnen voeren zijn we een crowdfunding gestart. Als we de beoogde 20.000 euro ophalen en dat samenvoegen met onze eigen inbreng kunnen we onze reeksen opstarten. Dan kunnen we meteen in 2024 al de eerste boeken uitgeven!'

Als alles volgens planning verloopt verschijnt in mei het eerste lesbiqueer pulpature boekje met de titel Ontkiemende liefde, geschreven dus door Renée van Marissing. In het najaar van 2024 wordt de vertaling van de eerste LBQ-klassieker Women Lovers, or The Third Woman van Nathalie Clifford Barnes uitgebracht.

'Als je doneert aan Velvet Publishers word je allereerst officieel een Queer Velveteer! En daarnaast krijg je van ons een prachtige tote bag, gesigneerde exemplaren van Renées boek en sleutelhangers. Voor hele gulle gevers organiseren we een gezellige kroegentocht langs alle lesbiqueer bars van Amsterdam, samen met ons, alle drie de oprichters!'

De crowdfunding vind je hier, op de website van Voor de Kunst. Daar zie je ook een leuk filmpje!

Doneer en word een Queer Velveteer!

 

Super dat Renée van Marissing het eerste boek voor jullie gaat schrijven. Help ons even, waar kennen we Renée van?

'Renée kun je kennen van haar prachtige boek Onze kinderen, dat genomineerd was voor de Libris Literatuur Prijs. Vorige week is haar nieuwste boek verschenen: Gelukkige dagen. Het gaat over Sil, een vrouw van 46 die aan jongdementie lijdt, en hoe haar vriendin en hun vrienden vervolgens vervroegd voor een stadium van terugkijken en afscheid nemen komen te staan,' licht Daphne toe. 'De pulpature die ze speciaal voor ons schrijft is een echte romance. Ontkiemende liefde speelt zich af in de woeste aarde van een moestuin waar een onverwachte romance in de broeikas tot bloei komt! Het boekje is prachtig vormgegeven door Loes Faber.'

Jullie zijn de lesbiqueer uitgeverij gestart omdat er in Nederland geen uitgeverij is die zich geheel en al toelegt op het uitbrengen van lesbiqueer boeken, die Queer Joy uitdraagt. Naast de Lesbian Pulp- serie brengen jullie dus ook klassiekers uit, een serie die wordt samengesteld door schrijver Fleur Pierets. Ieder jaar kiest ze een vergeten, niet meer te verkrijgen titel uit de lesbiqueer geschiedenis. De eerste titel is Women Lovers, or The Third Woman van Nathalie Clifford Barnes. Waarom deze vergeten klassieker?

Daphne: 'Fleur heeft voor ons een meesterwerkje gevonden. Het boek Women Lovers, or The Third Woman is in 2016 in Clifford Barneys archief gevonden. Voor de mensen die haar niet kennen: Clifford Barney was een onverschrokken unapolegetic lesbienne die aan het begin van de vorige eeuw een lesbische salon organiseerde waar zij de ene na de andere prominente Parisienne om haar vinger wond. Het verhaal gaat dat ze honderden vrouwelijke minnaars heeft gehad.

Het boek dat wij gaan uitbrengen gaat over een indringende lesbian love triangle die Clifford Barney had met de beroemde socialites Mimi Franchetti en Liane de Pougy. Het boek is in 1926 geschreven maar dus pas in 2016 ontdekt in Frankrijk. Wij brengen nu de Nederlandse vertaling uit van dit sappige lesbiqueer polyamoureuze avontuur!


Volg Velvet Publishers op Instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief via www.velvetpublishers.nl!

 

Lees ook ons interview met de oprichters:

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Girls Who Love Girls

Ontmoeten en verbinden tijdens het Janey Vrouwenfestival Amsterdam, een groots evenement gericht op het vieren van de kracht, diversiteit en solidariteit van vrouwen die van vrouwen houden.

Lees verder

Horoscoop maart 2024

'Laat die pijnlijke ervaringen met je ex-vriendin los en maak ruimte voor nieuwe, positieve relaties.' - Wat staat jou te wachten deze maand? Je leest het hier!

Lees verder

Save Café Saarein

'We hebben de grenzeloze ambitie Saarein voort te zetten, met de nadruk op inclusiviteit, diversiteit en veel nieuwe energie. Het is cultureel erfgoed. We willen dit levenswerk koesteren.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden