Hormonen op hol

'Ik ben 45, mijn vriendin is zeven jaar ouder. Mijn overgangsklachten zijn een half jaar geleden begonnen, die van mijn vriendin zijn al jaren aan de gang,' vertelt Patricia. 'Zij heeft geen opvliegers, niet echt, maar ze voelt zich regelmatig bij vlagen heel onrustig. Ik kan het aan haar zien wanneer ze weer in zo'n moment terecht komt. En daar krijg ik het dan weer Spaans benauwd van. Want ik heb ze wel, die opvliegers. En ik ben heel onregelmatig ongesteld.

Een vriendin raadde me aan om salie pilletjes te slikken. Dat lijkt een beetje te helpen tegen die hot flashes, ik ben benieuwd wat me verder nog te wachten staat en hoe lang het allemaal gaat duren. Het meest vervelend vind ik het op het werk, waar ik tijdens een vergadering opeens knalrood aanloop. En midden in de nacht allebei koortsig wakker worden is trouwens ook geen pretje.'

Vrouwen met overgangsklachten hebben twee keer zoveel kans op een burn-out, blijkt uit CNV-onderzoek. En uit een eerder RIVM-onderzoek kwam naar voren dat meer dan 1 op de 3 werkende vrouwen tussen 40 en 66 jaar beperkingen ervaart in het functioneren op het werk door overgangsklachten. De overgang is voor veel vrouwen namelijk een periode waarin je met veel meer moet dealen dan 'alleen' die zweetdruppels op het voorhoofd. Wat is het, waar kun je last van krijgen en wat nu als jij en je vriendin tegelijk in de overgang zitten?

Omgekeerde puberteit

Hormonen doen veel. Oestrogeen is het hormoon dat je menstruatiecyclus reguleert. In de puberteit gaan de eierstokken oestrogeen en progesteron maken. Bij een eventuele zwangerschap gaan de hormonen ook nog eens flink op hol.

Meestal hebben vrouwen tussen hun 23e en 44e de regelmatigste cyclussen. Bij de overgang gaan de hormonen weer op hol. Ze noemen de overgang soms de omgekeerde puberteit. De overeenkomst tussen de overgang en de puberteit is dat de hormonen oestrogeen en progesteron zorgen voor ingrijpende emotionele en fysieke veranderingen. Na de overgang maakt je lichaam nog maar zo'n 40% oestrogeen aan ten opzichte van daarvoor. De progesteronaanmaak is bijna nul. Dat zorgt er dus voor dat je een nieuwe balans moet vinden. Als jij en je vriendin allebei in de overgang zitten, vind je misschien herkenning en begrip bij elkaar, maar kan het ook extra heftig zijn.

Leuk weetje: Het verhaal dat bij vrouwen die veel tijd met elkaar doorbrengen en/of samenwonen, hun menstruatie synchroniseert, klopt niet. Het idee van 'menstruatie synchronisatie' kwam de wereld in door een onderzoek waar fouten in de methodologie zaten.

Over de overgang

De overgang is de periode vanaf het moment dat het menstruatiepatroon verandert tot en met de eerste menstruatievrije jaren. Met daarin symptomen die voortkomen vanuit de veranderingen in de hormoonhuishouding. De overgang begint meestal ergens tussen je 40e en 45e levensjaar. Soms kom je vervroegd in de overgang, dus voor je

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Girls Who Love Girls

Ontmoeten en verbinden tijdens het Janey Vrouwenfestival Amsterdam, een groots evenement gericht op het vieren van de kracht, diversiteit en solidariteit van vrouwen die van vrouwen houden.

Lees verder

Horoscoop maart 2024

'Laat die pijnlijke ervaringen met je ex-vriendin los en maak ruimte voor nieuwe, positieve relaties.' - Wat staat jou te wachten deze maand? Je leest het hier!

Lees verder

Save Café Saarein

'We hebben de grenzeloze ambitie Saarein voort te zetten, met de nadruk op inclusiviteit, diversiteit en veel nieuwe energie. Het is cultureel erfgoed. We willen dit levenswerk koesteren.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden