Zie wie ik ben

Foto-verhalenboek van transgender personen met een licht verstandelijke beperking, bedoeld om transgendermensen met een verstandelijke beperking te laten zien: je bent niet alleen. Er zijn meer mensen met de gevoelens die jij ook hebt. 

De groep mensen met een licht verstandelijke beperking die transgender zijn wordt steeds zichtbaarder. In haar nieuwe fotoboek Zie wie ik ben, dat uitkomt op 10 februari, portretteert Özden Karababa negen mensen met allemaal een eigen verhaal.

In het bejaardentehuis waar Luuk (23) werkt voelden zijn collega's al langer aan dat hij een jongen is. 'Daar noemden ze me per ongeluk al een jongen voordat ik uit de kast kwam,' vertelt hij. Veertiger Rick komt er juist na een jarenlange zoektocht achter dat die non-binair is: 'Waarom moet ik kiezen tussen man of vrouw als ik me geen van beide voel?'

Luuk en Rick zijn twee van de negen mensen die fotograaf Özden Karababa portretteerde voor Zie wie ik ben, verhalen van transgender personen met een licht verstandelijke beperking. Hoewel steeds meer mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) hun genderidentiteit willen onderzoeken, weten begeleiders niet altijd hoe ze hiermee om moeten gaan. Ze vragen zich bijvoorbeeld af of je een cliënt juist wel of niet moet aanmoedigen nieuwe kleding en een nieuwe naam uit te proberen. Daarom komen ook ouders en begeleiders aan het woord. Samen met de hoofdpersonen delen ze hun ervaringen en geven ze tips.

Transcafé LVB

Het idee voor het boek ontstond tijdens de ontmoetingsbijeenkomsten van Transcafé LVB van belangenorganisatie Transvisie. Deelnemers vertelden dat ze een boek wilden lezen over mensen zoals zij. Initiatiefnemer Gio van den Heuvel: 'We waren verbaasd dat een dergelijk boek er nog niet was. Dus vonden we dat het er moest komen! Daarom vroegen we fotograaf  Özden Karababa. Zij maakte eerder een tentoonstelling en een fotoboek met persoonlijke verhalen over trans-zijn.'

'We hopen dat het boek naast informatie ook inspiratie en herkenning biedt,' vervolgt Van den Heuvel. 'Zowel aan de mensen over wie het boek gaat als aan hun omgeving. Er is niets mooiers dan mensen te zien groeien in wie ze werkelijk zijn.'

Bron: Transgender Netwerk

 

'Deze verhalen zijn inspirerend, ontroerend en ongelooflijk waardevol,' zegt maker en fotograaf Özden Karababa. 'Ik ben zo dankbaar voor de bijzondere mensen die ik heb leren kennen tijdens het schrijven van dit boek, en ik kan niet wachten om hun stemmen te laten horen. Laten we samen deze verhalen vieren en meer begrip en acceptatie creëren!'

 

Zie wie ik ben, verhalen van transgender personen met een lichtverstandelijke beperking is mogelijk gemaakt door de steun van Transgender Netwerk, Transvisie, EdLoket, COC Zonder Stempel, Klein Geluk FNO, ASVZ, KF Hein Fonds en particuliere giften. 

Het boek verschijnt op 10 februari en is te bestellen via boekhandel Savannah Bay in Utrecht.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden