Week vol liefde

Valentijnsdag was deze week niet de enige dag overladen met hartjes. Afgelopen zondag was het in de Verenigde Staten 'Super Bowl Sunday', een jaarlijks sportevenement rondom American Football maar het is meer dan dat: de show in de pauze werd dit jaar verzorgd door Usher en Alicia Keys en de aanwezigheid van Taylor Swift hield de Amerikaanse media ook al weken bezig. Interessant is elk jaar weer de vraag welke bedrijven investeren in een commercial, tijdens dit best bekeken TV-moment van het jaar. De kosten van zo'n reclamespotje liggen rond de zeven miljoen dollar per 30 seconden. Elk jaar zie je dat één of meer grote merken expliciet 'iets' doen voor LHBTIQ+ representatie. GLAAD, de organisatie die zich al sinds 1985 inzet voor LHBTIQ+ acceptatie en representatie, vindt dat er dit jaar kansen zijn blijven liggen, maar licht een paar commercials uit die goed hebben gescoord op dat gebied, met boven aan de lijst de reclame van Volkswagen, waarin je een bruiloft van twee vrouwen ziet (vanaf 0:44 sec, niet knipperen).

Er is ook een reclame met Kate McKinnon (Hellmann) en GLAAD noemt nog zes andere commercials, maar Volkswagen is de enige die 'expliciet een LHBTIQ+ verhaal vertelt'. De analyse van de Super Bowl Ads van GLAAD vind je hier.

Iets dichterbij huis: Afgelopen donderdag stemde het Griekse parlement in met een wet die het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk maakt. Griekenland is daarmee het eerste orthodox-christelijke land en het eerste land in Zuidoost-Europa waar 'we' kunnen trouwen voor de wet. Geregistreerd partnerschap was al mogelijk sinds 2015. Griekenland is nu het 16e land van alle EU-lidstaten waar het homohuwelijk is gelegaliseerd. Premier Mitsotakis benadrukte dat de staat, en niet de kerk, over het huwelijksrecht gaat. In Athene werd de legalisering uitbundig gevierd, een video en meer info vind je hier [NOS].

Ook in Nepal mooi nieuws: Het is voor het eerst dat een lesbisch stel hun huwelijk officieel heeft laten registreren bij de overheid. Afgelopen jaar werd het huwelijk tussen stellen van gelijk geslacht weliswaar mogelijk, maar verschillende rechters in het land buigen zich nog steeds over de wettelijke consequenties. Daadwerkelijk trouwen gaat nog altijd gepaard met ingewikkelde bureaucratische rompslomp [hier lees je meer]. Inmiddels is het Anju Devi Shrestha en Suprita Gurung dus wel gelukt: Zij zijn nu officieel geregistreerd als getrouwd stel.

Als laatste een mooi initiatief in Wales: De 21-jarige Betty Harper heeft het plan opgevat om een nieuwe kerk te stichten. Eentje waarin LHBTIQ+ relaties wél geaccepteerd worden. Betty is al twee jaar verloofd met Hannah, ze zijn allebei christelijk, maar ze kunnen geen kerk vinden waar ze zich welkom en volledig op hun plek voelen. Betty is daarom een zoektocht gestart naar draagvlak en support in Wales, om een kerk op te zetten waar iedereen geaccepteerd wordt. 'Niet alleen voor LHBTIQ+ mensen, iedereen is welkom, ook als je niet christelijk bent.' [BBC]

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden