De Queer Boekenkast

Je kunt in de meeste boekhandels wel queer boeken vinden, maar wist je dat er in Alkmaar een 100% queer boekhandel is? We gingen langs en spraken oprichter Thomas!

Het verhaal achter De Queer Boekenkast begon romantisch, maar ook tragisch. Ruim drie jaar geleden startte Thomas Philip Acid (34) samen met zijn partner Valentijn Ringelberg een Facebookgroep voor liefhebbers van 'inclusieve' boeken. Al snel kwam de wens om een boekwinkel te openen die zou dienen als een toevluchtsoord voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Die droom kwam uit in maart 2023, toen ze samen de winkel op een feestelijke manier openden in Alkmaar.

Nog maar een paar weken na de opening sloeg het noodlot toe. Valentijn overleed op 21 maart 2023, op 32-jarige leeftijd. Thomas vond de kracht om de droom die hij en Valentijn deelden voort te zetten. Hij nam de leiding over De Queer Boekenkast, ter nagedachtenis aan Valentijn. Met volle toewijding creëerde hij een plek waar Valentijns vreugdevolle geest kon voortleven. Valentijn was zelf ook auteur. In 2020 debuteerde hij met het Young Adult-boek Voorbij het Wederwoud. Hierna zijn er nog meer boeken van hem verschenen.

Ik werd benieuwd naar De Queer Boekenkast en besloot om een kijkje te gaan nemen. Thomas was zelf aanwezig, dus we namen plaats in de knusse leeshoek in de winkel voor een interview!

Waar kwam het idee vandaan om een queer boekwinkel te openen?

'Vorig jaar was ik met Valentijn in Berlijn, waar ik een weekje ging werken in een tattooshop. Valentijn ging toen mee om aan zijn boek te werken. In onze vrije tijd gingen we de stad in om boekhandels te bezoeken. We waren allebei namelijk heel erg fan van boeken. We ontdekten drie of vier queer boekhandels, verspreid over de hele stad. Toen dachten wij: Waarom heb je die eigenlijk in Nederland niet? We zijn gaan nadenken of daar behoefte aan zou zijn in Nederland. We concludeerden dat we daar in ieder geval zelf behoefte aan hadden. Toen wij jong waren, hadden we graag die queer representatie in boeken willen zien. En zo zijn we dit opgestart.'

Alleen maar queer boeken

'Elk boek dat ik hier heb staan heeft met queer-zijn te maken, op wat voor manier dan ook. Of het verhaal speelt zich af in een wereld waar queer-zijn helemaal genormaliseerd is. Ik heb ook boeken staan van queer auteurs, waar het queer-zijn vaak wel een beetje in is verwerkt. Het kan ook zo zijn dat één van de personages of bij-personages zich identificeert als queer.'

'Onze doelgroep is heel divers, want we hebben klanten van alle leeftijden. Op de doordeweekse dagen zijn het dan meer wat oudere mensen of ouders met kinderen. In de schoolvakanties en de weekenden komen hier veel jongeren.'

Wordt er onder de jongeren dan nog veel gelezen?

'Jazeker, maar dat zijn wel vooral jongeren die goed zijn in Engels. Die kopen hier echt wel stapels boeken, dat is heel leuk om te zien. Dat er jongeren zijn die afzien van lezen komt volgens mij door

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden