Roze Filmdagen 2024

Het is alweer maart! Dat betekent, naast dat de lente in aantocht is, dat het weer tijd is voor de Roze Filmdagen in Amsterdam. Inmiddels al de 27ste editie; en met ook dit jaar - van 13 tot en met 24 maart - weer een vol en mooi programma. Bijna onmogelijk dus om een keuze te maken uit dit diverse en veelkleurige aanbod. Ga vooral zo veel mogelijk kijken als je kan en tijd hebt! We lichten er hier alvast een paar voor je uit.

 

Chuck, Chuck Baby

Een van de must-sees is toch wel het verrassende en hartverwarmende Chuck, Chuck Baby, een modern sprookje, gemixt met een goede dosis rauw Brits filmrealisme, en precies genoeg fantasy. Het verhaal draait om Helen, een fabrieksarbeidster in een kipverwerkingsfabriek, met een wel heel erg gecompliceerd leven omdat ze in een vervallen huis woont met haar asociale ex-man, zijn nieuwe vriendin en hun baby, evenals zijn terminaal zieke moeder. Alles verandert wanneer Joanne, een oude schoolvriendin, terugkeert en een romance met haar begint. 

 

Rivière

Rivière vertelt het krachtige verhaal van Manon Rivière, een tienermeisje met een grote vastberadenheid en een wat onvoorspelbare persoonlijkheid. Wanneer ze de onstabiele Karine Valence ontmoet, verandert Manons leven door hun relatie. Dit terwijl ze beiden worstelen met hun eigen emotionele problemen en gecompliceerde levensfases. Wat beide jonge vrouwen in ieder geval delen is hun liefde voor schaatsen: voor Manon is het ijshockey en voor Karine kunstschaatsen. 

Je zou kunnen denken: ah, alweer een ijshockeydrama. Maar dat is Rivière zeker niet; de ijsbaan is ondergeschikt en als er op wordt geschaatst is het belangrijk voor het verhaal. Met sterke hoofdrollen voor vrouwen, is deze Zwitserse-Franse film een mooi en overtuigend portret van de gecompliceerdheid van het leven en wat er in de weg kan zitten om je levensdoelen te bereiken. 

RIVIERE trailer from Beauvoir Films on Vimeo.

 

Todo El Silencio

Verschillende passies staan centraal in het leven van Miriam: gebarentaal, onderwijzen en theater. Haar vriendin Lola, evenals haar ouders en talloze vrienden, behoren allemaal tot de dovengemeenschap. Haar wereld stort echter in wanneer ze ontdekt dat ze zelf ook haar gehoor verliest. Geconfronteerd met deze harde realiteit worstelt Miriam in de Mexicaanse film Todo El Silencio (All the Silence) hoe dit lot te accepteren. In dit indringende drama worden we stapsgewijs meegenomen in wat het verlies kan betekenen, waarbij - hoe kan het ook anders - het geluid in de film hierbij een prominente en bepalende rol aanneemt.  

 

Egghead & Twinkie

De Amerikaanse Egghead & Twinkie barst bijna uit elkaar van de kleurrijke animatie en energieke stripboekelementen. Twinkie is een 17-jarig meisje uit Florida en nadat ze behoorlijk ongemakkelijk uit de kast komt bij haar conservatieve ouders, besluit ze plotsklaps om op een roadtrip te gaan en haar online crush te gaan ontmoeten. Ze haalt haar nerdy beste vriend Egghead (die toch ook wel een beetje een real life crush op Twinkie heeft) over om mee te gaan, want hij is degene met het rijbewijs! Egghead & Twinkie is een echte LGBTQ teen road movie over het ontdekken van je identiteit, en over beste vriendschappen door dik en dun. 

 

The Queen of My Dreams

Wanneer haar vader onverwachts overlijdt, reist Azra vanuit Canada naar Pakistan om te rouwen met haar familie. Al snel wordt in The Queen of My Dreams duidelijk dat de relatie tussen Azra, die actrice wil worden en samenwoont met haar vriendin, en haar moeder Miriam gespannen is. Het blijkt al snel dat de opstandige dochter toch niet heel veel verschilt van haar moeder, die in haar verleden ook zeker niet handelde naar de verwachtingen van haar moeder. Als jonge vrouw was Miriam vurig onafhankelijk, op zoek naar liefde en naar haar eigen weg. Dus waar ging het mis? Via deze flashbacks en verschillende cinematografische universums en stijlen zien we hoe moeder en dochter vervreemd zijn geraakt van elkaar. Zo verweeft The Queen of My Dreams verschillende generatie-narratieven, waarin het lijkt alsof familiebanden altijd wel getest worden door tijd en traditie. Tegelijkertijd blijkt dat deze connecties ook hoop bieden voor de toekomst. 

 

Het hele programma vind je op rozefilmdagen.nl.

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden