Gynaecologische hulp

Annelein van Roekel is bezig met haar masterthesis Sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze doet hiervoor onderzoek naar de ervaringen van lesbische vrouwen in het gynaecologische hulpverleningsproces, en de weg daarnaartoe. Ze vertelt: 'Medische zorg is voornamelijk ingesteld op de man, waardoor er te weinig kennis is naar vrouwspecifieke aandoeningen, zoals bijvoorbeeld hormonale afwijkingen, PCOS, vaginisme, endometriose en hevige menstruatie. Hierdoor worden vrouwen vaak niet goed geholpen. Om het hulpverleningsproces voor vrouwen te verbeteren is meer onderzoek nodig. Onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn, zijn voornamelijk gericht op heteroseksuele vrouwen. Met mijn onderzoek wil ik ook lesbische vrouwen hun stem harder laten horen, omdat zij dit proces wellicht anders ervaren wegens o.a. heteronormativiteit. Dit onderzoek draagt, al is het maar een klein beetje, bij aan de verbetering van het hulpverleningsproces voor deze groep vrouwen.' 

De stem van lesbische vrouwen

De reden dat Annelein dit onderzoek doet is voor haar ook persoonlijk. Ook zij heeft te kampen gehad met gynaecologische klachten. Ze kwam via de huisarts bij een gynaecoloog terecht, maar voelde zich niet gehoord. 'Ik heb het hier veel met vrienden over gehad en kwam erachter dat ik helaas niet de enige was met zo'n ervaring. Ik heb het er toen met wat lesbische vriendinnen over gehad en kwam erachter dat ook zij van het kastje naar de muur werden gestuurd en niet serieus genomen werden. Ik merkte op dat er bij hen nog een (negatieve) factor speelde, het feit dat de arts er vrijwel altijd vanuit ging dat ze heteroseksueel zijn en zij bij het delen van hun seksuele voorkeur het gevoel kregen anders behandeld te worden. Ik ben research gaan doen naar onderzoeken van vrouwen binnen het gynaecologische hulpverleningsproces en kwam er achter dat lesbische vrouwen vaak vergeten worden. Toen ik de kans kreeg om voor mijn master scriptie een onderzoek te doen binnen dit onderwerp en met de doelgroep jonge lesbische vrouwen heb ik geen moment getwijfeld. Hier wil ik meer over weten! Ik duik dus graag in de ervaringen van lesbische vrouwen, om hun stem harder te laten horen en wellicht een bijdrage te kunnen leveren in het verbeteren van het hulpverleningsproces.' 

Gezocht

'Ik ben op zoek naar vrouwen die hun ervaringen met mij willen delen tijdens een interview. Ik ben specifiek op zoek naar lesbische vrouwen tussen de 18 en 30 jaar oud (of vrouwen die voornamelijk seks/relaties met vrouwen hebben of hebben gehad) die hulp hebben gezocht voor gynaecologische klachten bij bijvoorbeeld een huisarts of gynaecoloog. Privacy van de deelnemers wordt natuurlijk zorgvuldig gewaarborgd.' Meld je aan via deze link - het liefst voor 15 mei. 

Onderzoeksresultaten

Annelein houdt ons op de hoogte van haar onderzoek en aansluitend zullen wij een artikel wijden aan de stand van zaken binnen de gynaecologische hulpverlening voor queer vrouwen.

 

*

 

Lees ook:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden