Toename discriminatie

Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is het afgelopen jaar met bijna een kwart gestegen. Dat blijkt uit een op 23 april verschenen onderzoek van het ministerie van BZK, politie en antidiscriminatiebureaus. COC Nederland noemt de stijging schrikbarend en roept de formerende partijen op om discriminatie aan te pakken. Ook het aantal meldingen van discriminatie op andere gronden, zoals huidskleur en herkomst, is het afgelopen jaar fors gestegen.

'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden,' reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'Het is een dure plicht van de regering om mensen tegen discriminatie te beschermen, wat de samenstelling van het kabinet ook wordt.'

Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie bij politie en antidiscriminatiebureaus (ADV's) steeg afgelopen jaar met bijna een kwart, van 2.654 (2022) naar 3.257 gevallen (2023). Dat blijkt uit het rapport Discriminatiecijfers in 2023. Het jaar daarvoor was de stijging nog beperkt tot 7 procent. Bij de ADV's nam het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie zelfs toe met bijna 50 procent in 2023. Bekend is dat de aangiftebereidheid laag is, het gaat dus slechts om het topje van een ijsberg.

Uit cijfers van de Rijksoverheid bleek al eerder dat ongeveer zeven op de tien LHBTIQ+ personen in hun leven te maken krijgen met fysiek of verbaal geweld om wie ze zijn. Hoewel nu dus ruim drieduizend mensen melding of aangifte doen, worden jaarlijks minder dan vijf daders voor LHBTIQ+ discriminatie veroordeeld, tot boetes van gemiddeld 40 uur taakstraf of 400 euro boete, zo blijkt uit cijfers van de Rijksoverheid.

Het totaal aantal meldingen en aangiften van alle vormen van discriminatie bij politie en ADV's steeg afgelopen jaar van 12.019 (2022) naar 15.341 (2023). Van discriminatie om huidskleur en herkomst werd in 2023 bijvoorbeeld 7.310 keer melding gedaan bij politie en ADV's.

COC wil dat de formerende partijen afspraken maken over maatregelen tegen discriminatie en voor respect en acceptatie. De organisatie pleit bijvoorbeeld voor hogere straffen op discriminerend geweld, meer capaciteit bij politie en Justitie, inclusieve non-discriminatiewetgeving en meer en betere aandacht voor acceptatie op school, werk en in de samenleving. Ook wil COC maatregelen tegen intersectionele vormen van discriminatie. Daarbij worden mensen gediscrimineerd om een combinatie (intersectie) van non-discriminatiegronden, bijvoorbeeld omdat ze zwart en transgender zijn.

Bron: COC Nederland

Kreeg je zelf te maken met discriminatie of geweld om wie je bent? Meld het bijvoorbeeld bij de Roze in Blauw-eenheden van de politie.

'Samenleving moet zich zorgen maken'

'Dit stemt niet vrolijk', reageert Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie, op de toenemende meldingen van discriminatie van antisemitisme en discriminatie van moslims. Ook trans personen deden vaker melding. 'Die stijgingen zijn al een tijd gaande. De meldingsbereidheid neemt wat toe, maar niet met grote stappen. Mensen haken juist vaker af omdat ze geen vertrouwen hebben dat er iets met hun klacht gebeurt. (…) Ook de LHBTIQ+ gemeenschap ervaart ontzettend veel discriminatie, en bij hen gaat het om bedreigingen en ook om geweld. Daar moet je je echt zorgen over maken als samenleving.' Het is het vierde jaar op rij dat het aantal meldingen toeneemt.

Bron: NOS.

Lees ook:

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vers leesvoer

'Dat ene boek dat je leven veranderde…' Zij/haar is een verzameling essays over lesbische romans. Ook lees je het debuut van Lara Billie Rense en schreef Nadine Swagerman een nieuw YA- boek.

Lees verder

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden