Levante & Fucking Åmål

Sofia is de ster van het volleybalteam op haar middelbare school. Vlak voor een allesbepalende wedstrijd ontdekt ze dat ze zwanger is. Tijdens haar zoektocht naar de mogelijkheid voor een illegale abortus, wordt ze het doelwit van rechtse activisten die vrouwen en meisjes ervan weerhouden een abortus te ondergaan. Sofia bezwijkt niet onder de druk en haalt kracht en steun uit de onvoorwaardelijke vriendschap van haar non-binaire en als vrouw identificerende volleybalteam, inclusief haar geliefde Bel, die haar bij elke stap steunen.

'Een krachtige film die een oproep is voor inclusie in plaats van intolerantie.'  – Roze Filmdagen. Levante won op het filmfestival van Rotterdam de Youth Jury Award.

 

Je ziet Levante, geregisseerd door Lillah Halla, vanaf 20 juni in filmhuizen door heel Nederland.

 

Fucking Åmål

De re-release van de Zweedse arthouse klassieker uit 1998 (in sommige landen uitgebracht als 'Show Me Love'), met Alexandra Dahlström en Rebecca Liljeberg in de hoofdrollen, zie je deze zomer in de bioscoop.  Het hartverwarmende portret van de ontluikende liefde tussen twee tienermeisjes was wereldwijd een groot succes in de filmtheaters en werd overladen met prijzen op internationale filmfestivals, waaronder Berlinale en IFFR.

Het verhaal: In het saaie Zweedse provinciestadje Åmål is niet veel te doen. De sombere tiener Agnes woont er nog maar kort en hoort er niet bij. Ze is heimelijk verliefd op Elin, het populairste meisje van school, maar kan nergens terecht met haar gevoelens. Agnes' wereld stort in wanneer Elin haar op haar 16e verjaardagsfeestje vernedert. Maar daar heeft Elin, die gefascineerd raakt door Agnes' moed, achteraf spijt van. Langzaam groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe.

Je ziet Fucking Åmål, geregiseerd door Lukas Moodysson, vanaf 11 juli in filmhuizen door heel Nederland.

 

 

 

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder

Bi of lesbisch?

'We wonen sinds anderhalf jaar samen, we hebben een huis gekocht en we hebben samen een kat. Tekstboek lesbisch, zou je zeggen. Behalve dat ik al sinds mijn 15e weet dat ik biseksueel ben.'

Lees verder

Twintig jaar Mijntje

Ze is het brutaaltje van een domineesdochter en viert dit jaar haar jubileum: al twintig jaar deelt ze lief en leed met ons. We spreken maker Margreet de Heer! 'Mijntje doet alles wat ik niet durf.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden