Queer Summer op Picl

Als je de sexy queer thriller Love Lies Bleeding nog niet hebt gezien, is dit je kans: vanaf 10 augustus kun je 'm streamen via Picl, 'het filmtheater, maar dan thuis.' Voor dat zover is, zie je vanaf nu al meerdere queerfilms, zoals bijvoorbeeld het Franse L’arche de Noé, over het reilen en zeilen van een opvanghuis voor queer jongeren die op straat zijn gezet. Vanaf 11 juli komen daar weer meer titels bij, zoals onder meer de film Elephant, Woman Of.. en ons persoonlijke hoogtepunt: Orlando.

 

Nata per te

Het is 2017 en de rechtbank in Napels is op zoek naar een gezin voor het babymeisje Alba, die het syndroom van Down heeft en vanaf haar geboorte in het ziekenhuis werd achtergelaten. Luca, alleenstaand en homoseksueel met een sterk verlangen naar vaderschap, vecht om de voogdij over Alba te verkrijgen. Hoeveel ‘traditionele’ gezinnen moeten eerst nee zeggen voordat Luca in aanmerking kan komen?

Nata per te is het waargebeurde verhaal van Luca en Alba: een man en een klein meisje die elkaar hard nodig hebben, ook al lijkt de wereld om hen heen daar niet klaar voor te zijn. Nu te zien op Picl, tot 21 oktober 2024.

 

Woman Of …

Aniela heeft meer dan de helft van haar volwassen leven als man doorgebracht in een klein Pools provinciestadje. Ze trouwt met haar jeugdliefde Iza (Joanna Kulig) en samen krijgen ze kinderen. Maar diep van binnen blijft ze verlangen naar een leven als vrouw. Haar zoektocht naar vrijheid brengt haar gedurende haar hele leven in talloze onmogelijke situaties. Welke keuzes moet Aniela maken? Is ze bereid alles op te geven om eindelijk te worden wie ze werkelijk is?

Woman Of… is om meerdere redenen een belangrijke film. In Polen ontbreken nog altijd wetten voor gendererkenning, en transgender personen worden niet expliciet beschermd tegen discriminatie in de grondwet. Bovendien onderscheidt de film zich van vele andere transgenderdrama’s doordat het niet alleen de tragiek van trans-zijn belicht, maar ook een hoopvolle blik werpt op een betere toekomst. Te zien op Picl vanaf 11 juli 2024.

 

Orlando

Het iconische boek van Virginia Woolf is één van de meest baanbrekende van zijn tijd. Net zo tegendraads is de verfilming door Sally Potter met een jonge, maar toen al fenomenale Tilda Swinton in de hoofdrol. Orlando is nu digitaal gerestaureerd, was eerder dit jaar opnieuw in de filmtheaters te zien en nu online exclusief op Picl, vanaf 11 juli 2024.

Het is knap hoe dit verhaal de tand des tijds overleefd heeft en nog steeds even relevant en betoverend is. Tilda Swinton speelt Orlando, een knappe heer die het Koninklijke Hof van Elisabeth I achter zich liet om te reizen over de bevroren Thames. Onderweg raakt hij helemaal geobsedeerd door een Russische prinses, waardoor hij als ambassadeur in het Ottomaanse Rijk aan de slag gaat. Gaandeweg, op een moeiteloos vloeiende manier, wordt Orlando een vrouw in de twintigste eeuw, in een ander lichaam, maar met dezelfde ziel. Het is een verhaal over eeuwen en genders heen en na 30 jaar opnieuw in digitaal gerestaureerde vorm te bewonderen.

Sally Potter is vooral bekend van haar verfilming van Orlando, dat op het Filmfestival van Venetië de publieksprijs voor Beste Film won. Tilda Swinton is één van de meest veelzijdige actrices van het moment en kan moeiteloos schakelen tussen de meest uitgesproken arthousefilms en grote Hollywoodblockbusters.

 

Meer info en meer films vind je op Picl.nl

 

*

Blijf op de hoogte:

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Kiezen, snijden, zwijgen

Marieke en Sharan zijn intersekse. Hun jeugd werd getekend door onnodige medische ingrepen en opgelegd zwijgen. Ze doorbreken hun geheim en maken een indrukwekkende documentaire.

Lees verder

Bi of lesbisch?

'We wonen sinds anderhalf jaar samen, we hebben een huis gekocht en we hebben samen een kat. Tekstboek lesbisch, zou je zeggen. Behalve dat ik al sinds mijn 15e weet dat ik biseksueel ben.'

Lees verder

Twintig jaar Mijntje

Ze is het brutaaltje van een domineesdochter en viert dit jaar haar jubileum: al twintig jaar deelt ze lief en leed met ons. We spreken maker Margreet de Heer! 'Mijntje doet alles wat ik niet durf.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden