Transgenderzorg in de wacht

Tijdens de Pride Walk, een protest en viering in Amsterdam, vraagt Transgender Netwerk op ludieke wijze aandacht voor de crisis in de transgenderzorg. Transgender mensen krijgen te maken met wachttijden die kunnen oplopen tot wel 6 jaar voor een eerste intakegesprek voor zorg. 'Het is nu echt tijd om dit probleem aan te pakken', vindt Transgender Netwerk.

'Blijf aan de lijn, er zijn nog 7000 wachtenden voor u! De wachttijd kan oplopen tot zes jaar'. Deze zin echoot vandaag door de straten van hartje Amsterdam terwijl protestgangers van de Pride Walk met telefoonhoorns aandacht vragen voor dit groeiende probleem.

'Veel mensen die zorg nodig hebben, krijgen te maken met lange wachttijden. Maar voor genderbevestigende zorg loopt dit de spuigaten uit,' zegt Remke Verdegem, voorzitter van Transgender Netwerk. 'De wachttijd groeit al jaren steeds harder, maar structurele oplossingen voor dit probleem zijn ver te zoeken. Zo zijn transgender mensen die levensreddende zorg nodig hebben in toenemende mate overgeleverd aan jarenlang in de wachtstand zitten. Met alle gevolgen van dien.'

Trans mensen die met een psycholoog willen praten over hun genderidentiteit, of een medische behandeling willen, kunnen rekenen op wachttijden die oplopen tot wel 6 jaar voor een eerste intakegesprek. Dit is niet alleen frustrerend, maar ook schadelijk. Onderzoek wijst uit dat de mentale klachten van patiënten in de wachtstand alleen maar verergeren. Dit is gevaarlijk; uit onderzoek van 113 Zelfmoordpreventie blijkt dat ruim 80% van transgender Nederlanders ooit zelfmoord heeft overwogen, beduidend meer dan niet-transgender Nederlanders.

Voor zorgaanbieders zelf is deze situatie ook onhoudbaar. Zo neemt het Amsterdam UMC, met de grootste genderpoli in Nederland, nog maar beperkt transgender patiënten aan en dreigen andere aanbieders van transzorg weg te vallen door de hoge werkdruk en beperkte middelen. Transgenderzorg is hiermee het schoolvoorbeeld van hoe erg de zorg kan vastlopen als financiering op slot staat en bezuinigingen doorgevoerd blijven worden, vindt Transgender Netwerk.

'Het is nu echt tijd voor actie,' zegt Verdegem. 'Politiek, zorgverzekeraars en de zorg kunnen deze problemen aanpakken. Bijvoorbeeld door te investeren in deze medische zorg. En door een deel van de zorg te verplaatsen naar de huisarts. Dit kan de bizar lange wachttijden echt verkorten.'

Verdegem meent dat we niet kunnen blijven toekijken terwijl steeds meer transgender mensen in de wachtstand depressieve klachten krijgen of zelfs uit het leven stappen. 'Deze mensen verdienen de levensreddende zorg die zij nodig hebben, net als iedere andere Nederlander.'

 *

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Transgenderzorg in de wacht

'Blijf aan de lijn, er zijn nog 7000 wachtenden voor u! De wachttijd kan oplopen tot zes jaar.' - Transgender Netwerk vraagt aandacht voor ernstige situatie transgenderzorg.

Lees verder

Legacies of Identity

De rijkdom van menselijke diversiteit: Melkweg viert 55-jarig bestaan met twee exposities over queer-identiteit, te zien tot 24 augustus; een 'ode aan de queer gemeenschap'.

Lees verder

B&B Vol Liefde

Bijzondere ontmoetingen, mooie connecties en hopelijk de ware liefde: de negen vrijgezelle B&B eigenaren openen hun deuren, zo ook Petra, zij is op zoek naar liefde op Lesbos.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden