Coming Out Day - Van homo naar LHBT emancipatie.

Algemene informatie:

Geplaatst door: ZijaanZij
Datum: 11 oktober 2017
Tijd: 20.00
Type: Overige
Website: https://www.facebook.com/events/171614986719337

Locatie:

Naam: Rode Hoed
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Wie terugkijkt op de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland kan niet anders dan constateren dat er in korte tijd veel is bereikt. Dankzij een aantal helden die hun rug recht hielden. We blikken deze avond terug en kijken vooruit: want de LHBTI-emancipatie is nog lang niet voltooid. Met o.a Barbara Barend, Jonah Lamers en Alex Bakker. 

Coming Out Day
Op Coming Out Day op 11 oktober organiseert Van Gisteren in samenwerking met het Blauwe fonds en de Rode Hoed een evenement over de geschiedenis van LHBTI emancipatie.

Wie terugkijkt op de geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland kan niet anders dan constateren dat er in korte tijd veel is bereikt. Dankzij een aantal helden die hun rug recht hielden. We blikken deze avond terug en kijken vooruit: want de LHBTI-emancipatie is nog lang niet voltooid.

Roze Helden van toen
In het eerste deel van deze avond blikken we terug en eren een drietal oude helden van de homo-emancipatie: Amsterdamse kroegbaas Bet van Beeren, kunstenaar Willem Arondeus en transgenderpionier Aaïcha Bergamin. Het zijn drie historische figuren die zichzelf niet per se als held zouden bestempelen, maar door hun onverschrokken houding desondanks toch uitgroeiden tot LHBTI-rolmodellen.

Toneelschrijfster Kiek Houthuijsen spreekt over de Amsterdamse kroegbaas Bet van Beeren. De openlijk lesbische Bet was gedurende haar leven al hét icoon van de Zeedijk.

Journaliste Toni Boumans duikt vervolgens in het tragische bestaan van kunstenaar en verzetsheld Willem Arondéus. Vlak voor zijn executie sprak hij de later beroemd geworden woorden: "Zeg de mensen dat homoseksuelen niet per definitie zwakkelingen zijn."

Historicus Alex Bakker sluit af met het levensverhaal van transgenderpionier Aaïcha Bergamin. Een bijzonder vrouw wiens kleurrijke leven van groot belang is geweest voor de transgender-emancipatie.

Roze helden van nu
In het tweede deel van de avond spreken we met politiewoordvoerder Souad Boumedien, filmmaker Jonah Lamers en sportverslaggever Barbara Barend, allemaal hedendaagse voorvechters van de gelijke behandeling van LHBTI’ers.

Barbara Barend is freelance sportjournalist en presentator. Ze is daarnaast ook bekend van de Hand in Hand actie, waar bij ze alle mannen van Nederland opriep om hand in hand te lopen om het homo-gerelateerd geweld af te zweren.

Jonah Lamers is socioloog en creatief producent. Met zijn filmmakerscollectief de Transketeers, dat bestaat uit drie transmannen, maakt hij audiovisuele producties om positieve zichtbaarheid te creëren voor transgender personen.

Souad Boumedien is een Marokkaans Nederlandse activist die het meest bekend is als politiewoordvoerder namens de Politie Amsterdam. In 2015 was ze een van de initiatiefnemers van de Marokkaanse boot op de Gay Pride. Daarnaast is ze in Ambassadeur van de Pride in 2017.

Waar vechten zij voor? Wat hebben zij bereikt? Waar zijn de knelpunten? Wat staat ons te doen?


http://www.rodehoed.nl/nl/programma/agenda/event/853/Coming-Out-Day 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden