With Pride - Veertig jaar strijd door de lhbti-beweging

Algemene informatie:

Geplaatst door: connie_ihlia
Datum: 8 november 2018
Type: Cafe & Party
Website: https://www.ihlia.nl/portfolio-items/with-pride/

Locatie:

Naam: Expositiezaal OBA Oosterdok
Straat: Oosterdokskade, 143
Postcode: 1011DL
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Beleef veertig jaar lhbti-strijd With Pride


De eerste Pride was een protest. In 1977 waren het de lesbiennes die in Nederland de lont in het kruitvat staken. Het bleek het startsein van een turbulente strijd voor gelijke lhbti-rechten. Deze emancipatiestrijd, die tot vandaag de dag nog voortduurt, staat centraal in de tentoonstelling With Pride. De tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van het veertigjarige jubileum van IHLIA LGBT Heritage.


Veertig jaar verzamelen, veertig jaar actie!


Bezoekers worden welkom geheten in een wereld van lesbische guerrilla’s, safe sex activisme, Gay Games en disco’s met acid house. Door middel van verschillende themawerelden beleeft de bezoeker de turbulente geschiedenis van veertig jaar lhbti-strijd. Bijzondere stukken uit de IHLIA-collectie, aangevuld met foto’s en persoonlijke verhalen van pioniers die er destijds bij waren, scheppen een beeld van wat de emancipatiestrijd heeft opgeleverd voor lhbti’ers en voor de samenleving als geheel.


Nederland vervult internationaal gezien een voortrekkersrol in het bereiken van gendergelijkheid en sociale acceptatie van lhbti’ers. Toch is er nog altijd geweld en discriminatie. Samen met de bezoeker maakt With Pride de balans op: er is al veel voortgang geboekt, maar er is ook een weg te gaan. Wat hebben de afgelopen veertig jaar opgeleverd? En waar moeten we nog naar streven?


With Pride is van 8 november 2018 t/m 25 januari 2019 te zien in de expositieruimte van OBA Oosterdok..


Over IHLIA


IHLIA LGBT Heritage bewaart, ontsluit en toont Europa's grootste lhbti-erfgoedcollectie. Het erfgoedcentrum reflecteert op wat de lhbti-gemeenschap in de afgelopen jaren heeft bevochten en kent de ontwikkelingen van dichtbij. IHLIA heeft een unieke collectie boeken, archieven en foto’s die de geschiedenis vertelt van een deel van de samenleving dat tot voor kort onzichtbaar was.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder

Sara Kroos is terug

'Het belooft een vrolijk chaotische avond te worden (...) met scherpe humor, lieve liedjes, ongemakkelijke situaties en een gezellige, sarcastische ondertoon nu ze boven de veertig is en vier jaar op de bank heeft gelegen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden