Tentoonstelling With Pride komt naar de Domstad!

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 1 juni 2019
Tijd: 08:00-17:00
Type: Overige
Website: https://www.ihlia.nl/with-pride-komt-naar-utrecht/

Locatie:

Naam: Eerste etage Stadskantoor Gemeente Utrecht
Straat: Stadsplateau
Postcode: 3521 AZ
Plaats: Utrecht
Provincie: Utrecht
Land: Nederland

Omschrijving:

Op 1 juni gaat de tentoonstelling With Pride van start in het Stadskantoor in Utrecht. De tentoonstelling, een initiatief van IHLIA LGBT Heritage, was eerder te zien in Amsterdam en Eindhoven. With Pride is gewijd aan de turbulente strijd om lhbti-rechten. Een strijd die veel progressie heeft geboekt, maar ook nog altijd aan de orde van de dag is. Denk bijvoorbeeld aan de weigering van de omstreden anti-homoprediker Steven Anderson, of de Nashville-verklaring die Nederland een tijd in zijn greep hield. Deze emancipatiestrijd, die tot vandaag de dag nog lang niet gestreden is, wordt door With Pride in beeld gebracht.


De tentoonstelling


Het startsein van With Pride werd gegeven met de tentoonstelling in de OBA Oosterdok te Amsterdam. Bezoekers worden welkom geheten in een wereld van lesbische guerrilla's, safe sex activisme, Gay Games en disco's met acid house. Bijzondere stukken uit de collectie van IHLIA LGBT Heritage, aangevuld met foto's en persoonlijke verhalen van pioniers die er destijds bij waren, scheppen een beeld van wat de emancipatiestrijd heeft opgeleverd voor lhbti'ers en voor de samenleving als geheel. Samen met de bezoeker maakt With Pride de balans op: er is al veel voortgang geboekt, maar er is nog een lange weg te gaan.


With Pride blijkt een welkome tentoonstelling die plaatsvindt in een tijd van zorgen over de voortgang van de emancipatie. Die zorgen leven wereldwijd, door de opkomst van nieuwe, conservatieve leiders in bijvoorbeeld Amerika en Brazilië, maar ook dichterbij – in Nederland, waar homofobie nog altijd aan de orde van de dag is. Denk bijvoorbeeld aan de discussie over de beledigende woorden van Johan Derksen in het programma Veronica Inside en het tegengeluid van de hashtag #SorryJohan, en de recente weigering van de omstreden anti-homoprediker Steven Anderson.


'With Pride toont de veranderkracht die ten grondslag ligt aan veel verbeteringen voor de positie van lhbti'ers. We laten zien dat individuen uit de lhbti-community door middel van zelforganisatie, actie en provocatie, lobby en veel zichtbaarheid zaken die goed mis zijn in de samenleving kunnen veranderen', zegt Lonneke van den Hoonaard, directeur IHLIA LGBT Heritage.


Samenwerking met Midzomergracht festival


Tijdens de expositie in het Stadskantoor Utrecht slaat With Pride de handen ineen met het Utrechtse Midzomergracht festival. Het Midzomergracht festival viert de lhbti-gemeenschap en presenteert gedurende een week (van 21 – 28 juni) verschillende evenementen door de stad Utrecht. Samen met With Pride organiseert het festival een inspirerend randprogramma bij de tentoonstelling, waaronder een programma in TivoliVredenburg.


Over IHLIA LGBT Heritage


IHLIA LGBT Heritage bewaart, ontsluit en toont Europa's grootste lhbti-erfgoedcollectie. Het erfgoedcentrum reflecteert op wat de lhbti-gemeenschap in de afgelopen jaren heeft bevochten en kent de ontwikkelingen van dichtbij. IHLIA heeft een unieke collectie boeken, archieven en foto's die de geschiedenis vertelt van een deel van de samenleving dat tot voor kort onzichtbaar was.


Aanvullende informatie


 - Tentoonstelling: With Pride in Stadskantoor Utrecht


- Data tentoonstelling: 1 t/m 27 juni 2019


- Entree: gratis


- Adres: Eerste etage Stadskantoor Gemeente Utrecht, Stadsplateau 1, 3521 AZ Utrecht


- Openingstijden: zoals Stadskantoor. 


Maandag, woensdag en vrijdag: 8.00 - 17.00 uur


Dinsdag en donderdag: 8.00 - 20.00 uur

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder

Sara Kroos is terug

'Het belooft een vrolijk chaotische avond te worden (...) met scherpe humor, lieve liedjes, ongemakkelijke situaties en een gezellige, sarcastische ondertoon nu ze boven de veertig is en vier jaar op de bank heeft gelegen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden