Vergeten helden: Een theatervoorstelling met schilderijen

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 4 mei 2021
Tijd: 17:00-18:00
Type: Cafe & Party
Website: https://debalie.nl/programma/vergeten-helden-04-05-2021/

Locatie:

Dit is een online event

Omschrijving:

Stichting Schaduwhelden presenteert i.s.m. De Balie, Theater na de Dam en St Julius Leeft!: Vergeten helden, een theatervoorstelling met schilderijen. 


Deze theatrale lezing bestaat uit verhalen van vijf helden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet kwamen. Zij wisten al voor hun gevecht tegen de nazi’s en de Japanners, wat het is om gediscrimineerd te worden. Ze waren homoseksueel, hadden een andere cultuur of kleur of waren vrouw. Om diezelfde redenen zijn ze ook ná de oorlog in de schaduw gebleven. In Vergeten Helden spreken zij zich nu uit:


De celliste Frieda Belinfante werkte samen met Willem Arondeus bij de aanslag op het bevolkingsregister van Amsterdam. Coosje Ayal leefde vechtend tegen de Japanners dertig maanden in de jungle op Nieuw Guinea met een guerrilla-peloton. Zowel de Curaçaoënaar George Maduro als Arubaan Boy Ecury pleegden belangrijke daden van verzet. Ze werden gemarteld en vermoord. Deze reading is een voorloper van wat later een veel breder programma wordt met theater, educatie en community betrokkenheid.


COOSJE AYAL Dewi Reijs


WILLEM ARONDEUS Vastert van Aerdenne


BOY ECURY Jeffrey Spalburg


GEORGE MADURO Thom Hoffman


FRIEDA BELINFANTE Paulette Smit


Teksten Ger Beukenkamp, Paulette Smit


Regie John Leerdam


Schilderijen Herman Morssink


Muziek Esther Apituley.


Idee en Productie Catharsis producties, Conny Groot


Vergeten helden zijn via livestream te zien op 4 mei om 17.00 uur vanuit De Balie. Om 21.00 uur in het kader van Theater na de Dam.


Eveneens via de websites van De Balie en Theater na de Dam.


Schilder Herman Morssink portretteert deze en tal van andere vergeten helden sinds 2012.(*)


Met dank aan de Gemeente Amsterdam- Diversiteit, Vrienden van St. Julius Leeft! en St. Cultuurgeneratie.


(*) De schilderijen van de Vergeten Helden door Herman Morssink, zijn gemaakt in opdracht van Stichting Roze in Verzet: Willem Arondéus en Frieda Belinfante, Stichting 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost: Coos Ayal, George Maduro en Boy Ecury.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder

Sara Kroos is terug

'Het belooft een vrolijk chaotische avond te worden (...) met scherpe humor, lieve liedjes, ongemakkelijke situaties en een gezellige, sarcastische ondertoon nu ze boven de veertig is en vier jaar op de bank heeft gelegen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden