De roze revolutie deel 3: lettersoep

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 24 mei 2021
Tijd: 20:35-21:30
Type: Film
Website: https://www.vpro.nl/programmas/de-roze-revolutie.html

Locatie:

Dit is een online event

Omschrijving:

Op maandag 24 mei is deel 3 van de vierdelige serie 'De roze revolutie' te zien op NPO 2. Het thema van deze derde aflevering is 'lettersoep.'


Wat is gender, wat is non-binair en wat betekenen al die letters LHBTQIA+? En is het wel nodig om zo de nadruk te leggen op dat ene aspect van je identiteit? Met de oude en jonge generatie praat Michiel van Erp over de noodzaak van het al dan niet benoemen wie je bent. Er is onderlinge herkenning, verbazing, soms irritatie, maar ook verbondenheid. In een afkeurende omgeving met een zwaar religieuze component blijkt naast een 'coming out' een 'coming in' vooral onontbeerlijk, want is het niet het allerbelangrijkste dat je jezelf accepteert? En de ouderen zijn ook wel een tikje jaloers op de vrijheid om eindelijk 'alles open te laten.'


Over de roze revolutie


In de vierdelige serie ‘De roze revolutie’ onderzoekt regisseur Michiel van Erp vanuit zijn persoonlijke verwondering de historie van de LHBTQIA+-beweging in Nederland in de afgelopen vijftig jaar. Een beweging van vrijgevochten mensen die vieren dat iedereen anders is. In intieme gesprekken maakt hij de balans op. Hoe is het met de hard bevochten verworvenheden en hoe zit dat met al die letters?


In 1975 kwam Michiel van Erp erachter dat hij homo is, sindsdien maakt hij deel uit van de LHBTQIA+-community en maakt hij ‘alles mee’. Van de groeiende vrijheden die de beweging veroverde in de jaren 70, de aidsgolf die erop volgde tot de steeds groter wordende intolerantie tegen LHBTQIA+-ers heden ten dage.


Van Erp laat het verhaal van binnenuit vertellen door de mensen die er een halve eeuw geleden al bij waren én degenen die nu van zich laten horen.


Archiefbeelden van persoonlijke en gezamenlijke sleutelmomenten omlijsten letterlijk hun verhalen in een speciaal voor de serie ingerichte studio. De persoonlijke gesprekken laten emotionele toppen en dalen zien: de vrijheid om jezelf te kunnen zijn is een groot goed dat nog steeds bevochten én gevierd moet worden.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden