With Pride

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 1 juni 2021
Tijd: 18:30-21:00
Type: Overige
Website: https://dezwijger.nl/programma/verhalen-uit-het-queer-archief

Locatie:

Dit is een online event

Omschrijving:

With Pride wordt erepodium voor Nederlandse regenbooggeschiedenis


Verhalen van vroeger om helden van vandaag aan te moedigen


Lesbisch activisme uit de jaren ‘70, protesten die de aids epidemie in de jaren ‘80 en ’90 onder de aandacht brachten en gemeenschappen waar je al vroeg openlijk trots, zwart én queer kon zijn: De regenbooggeschiedenis van Nederland verdient een erepodium. Op 1 juni lanceert IHLIA LGBTI Heritage in samenwerking met Van Gisteren daarom het verhalenplatform With Pride. Het platform brengt Nederland’s rijke lhbtiq-verleden onder de aandacht en zet toonaangevende individuen in de spotlight. Van auteurs Astrid Roemer en Andreas Burnier tot atlete Lydia Zijdel en COC pionier Benno Premsela.


Op With Pride staat het verhaal achter de strijd voor emancipatie en sociale acceptatie centraal. Daarmee sluit het verhalenplatform aan bij de eerdere tentoonstellingen With Pride en Nos Tei (2018 en 2019). Puttend uit het IHLIA-archief laat With Pride zien dat individuen en organisaties uit de lhbtiq gemeenschap door middel van zelforganisatie, lobby, actie en provocatie de samenleving hebben gevormd. Op deze manier hebben zij een belangrijke stempel gedrukt op de Nederlandse geschiedenis van de 20e eeuw. With Pride gaat van start met honderd verhalen en zal gaandeweg steeds met nieuw materiaal worden aangevuld.


Lancering


Op dinsdag 1 juni aanstaande wordt With Pride met trots gelanceerd tijdens een livecast in Pakhuis de Zwijger. Drie stemmen uit de beweging, Tieneke Sumter, Alex Bakker en Dolly Bellefleur, zullen daar hun verhalen delen. Mark Bergsma van historisch projectbureau Van Gisteren zal vertellen over de noodzaak van het platform. De lancering is gratis online bij te wonen en gaat van start om 18.30 uur via de website van Pakhuis de Zwijger. Reserveren is noodzakelijk. Meer informatie: https://dezwijger.nl/programma/verhalen-uit-het-queer-archief


Over IHLIA LGBTI Heritage


IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti in Nederland en heeft de grootste lhbti-collectie van Europa. Met het archief garandeert IHLIA het behoud van de informatie van gisteren en vandaag voor morgen: zo wordt de lhbti-geschiedenis tot leven gebracht voor de doelgroepen van de toekomst. Hiermee bevordert de erfgoedfunctie de sociale acceptatie van lhbti’ers.


Over Van Gisteren


Van Gisteren is een bureau voor publiekshistorische projecten. Historisch onderzoek zetten zij om in toegankelijke verhalen, tentoonstellingen, events en lesprogramma’s. Van Gisteren is onder andere bekend van het platform F-site en ontwikkelde nu in samenwerking met IHLIA het platform With Pride.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden