COME ALIVE: The Power of Pleasure

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 3 juni 2022
Tijd: 08:00-00:30
Type: Festival
Website: https://come-alive.nl/

Locatie:

Naam: Het Nieuwe Muntgebouw
Straat: Leidseweg 90
Postcode: 3531 BG
Plaats: Utrecht
Provincie: Utrecht
Land: Nederland

Omschrijving:

Op 3 juni 2022 opent COME ALIVE haar deuren in Het Nieuwe Muntgebouw in Utrecht. In deze festival/tentoonstelling tonen 45 kunstenaars hoe zij vanuit persoonlijke ervaringen en levenskeuzes liefde zonder reden als levenskracht delen.


Vechten of vluchten zijn instinctieve reacties van mensen als het spannend wordt. De coronapandemie heeft ons in een existentiële crisis gebracht, en een scheefgroei op vrijwel alle gebieden onder een vergrootglas gelegd. We kruipen allemaal terug in onze holen, juist nu we elkaar zo hard nodig hebben om samen onze levenskracht te hervinden. Het oude normaal komt nooit meer terug, of wordt het erger? 


Niet als het aan COME ALIVE ligt. In de oude smeltruimte van het Muntgebouw, waar ooit keiharde munten werden geslagen, wordt alles vloeiend. Dit hebben we nodig! Juist nu het in onze samenleving steeds ingewikkelder wordt om erotiek en intimiteit toe te laten. Onze lichamen bloeien op door fysiek contact, een vitaliteit die wonden heelt.


Door aanraking, beeld, geur, geluid trekken de kunstenaars in COME ALIVE alle registers open om onze lichamen als eerste en belangrijkste poortbewaker een stem te geven. De fysieke ervaring helpt aangeleerd gedrag af te leren en frisse kennis toe te laten, waardoor we met een nieuwe bril naar onszelf en anderen kunnen kijken. Met omwonenden uit de multiculturele wijken in Utrecht doorbreken we cultureel gevormde muren. Erotiek als levenskracht is van iedereen.


Want we zitten in een spagaat. Oplaaiende #metoo discussies door het podium dat het online programma Boos onlangs gaf aan vrouwelijke klokkenluiders over wat zich afspeelde tijdens The Voice of Holland, zet de samenleving in een kramp. Wat mag wel en wat niet? Hoe leren we onze kinderen om beter naar zichzelf en anderen te luisteren? In plaats van ons te oefenen in het vinden van een balans tussen graag of niet, zijn we overgeleverd aan een digitaal 'Wilde Westen' met liefde en intimiteit als wegwerp-consumptieartikelen. Wat betekent het voor ons privéleven en dus onze samenleving, als praten over erotiek, lichamen en seks taboe wordt en als slechts de angstcultuur en risicomijding nog tellen?


"When times are good, Eroticism is what converts the mundane into magic. When times are tough, Eroticism is what inspires us to survive—and even to thrive—despite all odds." - Esther Perel


Kunstenaarscollectief AES + F stelt voor dat eenieder zijn/haar/hun verbeelding moet laten spreken. De indrukwekkende film Inverso Mundus zet de wereld zoals we die kennen op zijn kop. In een sensueel spel van omkering, heeft de onderklasse de macht en worden machthebbers onderdanig. Mensen, fantasiewezens en dieren reageren op elkaars fysieke en sensuele aanwezigheid en vinden elkaar in één groot hemelbed. Deze onbegrensde wereld laat zien hoe onze verbeelding ons bevrijdt en verrijkt.


Danielle Brathwaite-Shirley creëert safe spaces voor met name zwarte, queer en transpersonen, digital, in games, en offline. Voor COME ALIVE maakt ze een scary horror tinder game dat de bezoeker uitdaagt na te denken over hoe we ‘anderen’ stereotyperen. Daarmee wordt ook hun eigen identiteit bevraagd.


Filmmaker Johan Grimonprez biedt met zijn korte film On Tickling een handleiding voor bezoekers. Kietelen is een interessant fenomeen: toestemming en vertrouwen zijn essentieel, maar wat nog belangrijker is, je hebt de onvoorspelbare ander nodig. 


Kunstenares Eli Joteva biedt een inkijkje in wat zich afspeelt binnenin onze lichamen.  Bij elke aanraking, gedachte of ontmoeting worden onder onze huid talloze processen in gang gezet. Joteva lag 8 uur lang in een state-of-the-art MRI-scanner om de zenuwvezels in haar borstholte en omliggende gebieden in kaart te brengen. Ons lichaam stroomt vanbinnen en is in een constante staat van verandering. 


Over het curatorteam Ine Gevers en Morgan Catalina


Ine Gevers is artistiek directeur van stichting Niet Normaal INT, maker van Hacking Habitat, Robot Love en FAKE ME HARD en volgens Dezeen Magazine een van de “meest radicale curatoren in Nederland”. Morgan Catalina is curator en holistisch seksuologisch opvoeder, met een focus op seksualiteit als helende kracht. 


COME ALIVE wordt georganiseerd in samenwerking met vele partners, onder wie GGD Utrecht en Seksueel Welzijn Nederland,  en is onderdeel van de viering Utrecht 900 jaar in 2022. COME ALIVEgeniet gastvrijheid van Het Nieuwe Muntgebouw en werkt samen met WINK, The Attention Group, en De Zware Jongens.  


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden