Roze Geschiedenis Tour

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 1 maart 2022
Tijd: 09:00-17:00
Type: Overige
Website: https://www.queergeschiedenismaand.nl/programma/roze-geschiedenis-tour/

Locatie:

Naam: Rijksmuseum
Straat: Museumstraat 1
Postcode: 1071 XX
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Queer Geschiedenismaand:


Homoseksualiteit door de tijd. Een boeiende en confronterende wandeling.


Van verborgen liefde tot openlijke viering van diversiteit. Van Sodom en Gomorra tot de roze driehoek. Hoe ontwikkelde homoseksualiteit in de maatschappij zich en hoe zien we dat terug in de kunst?


Aan de hand van de collectie van het Rijksmuseum ervaar je de opvattingen over homoseksualiteit in Nederland door de jaren heen.


Over Queer Geschiedenismaand


Hoe wordt er wereldwijd en door de tijd heen tegen gender aan gekeken? Welke rol speelt cultuur in hoe we iets als mannelijk of vrouwelijk zien? Is genderfluïditeit een onderwerp van de laatste tijd?


De tentoonstelling What A Genderful World die deze en meer onderwerpen aan de orde stelt is nog tot en met 27 maart te zien in het Wereldmuseum. Tijdens Queer Geschiedenismaand vinden er rondleidingen door de tentoonstelling en een online lezing plaats.


Lezing en rondleidingen


Wonu Veys, conservator van de tentoonstelling geeft op dinsdag 1 maart een online lezing over de wereldwijde diversiteit aan genderidentiteiten.


In het weekend zijn er fysieke rondleidingen in de tentoonstelling. Op zaterdag geeft modeontwerper Berend Bus een reactie op de fashionitems in de tentoonstelling en vertelt over de rol van sociale normen op zijn eigen ontwerpproces.


Op zondag neemt Diederik Kreike je mee in hoe de nieuwste generatie tegen beperkende hokjes van genderidentiteit en seksuele oriëntatie aankijkt. Tijdens de rondleidingen is er volop gelegenheid om in gesprek te gaan.


 


Let op: voor de rondleidingen hanteren we de dan geldende coronamaatregelen.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Prides 2024

Waar vier jij Pride dit jaar? Vanaf mei tot en met september zijn er Prides door het hele land. We maakten een overzicht. Laten we samen de liefde vieren en onze community laten stralen!

Lees verder

TranScreen ReWind

Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert TranScreen hun 15e verjaardag met een ReWind editie compleet met de beste en meest boeiende films uit hun archief, workshops, een expo en een feest.

Lees verder

Rollercoaster nummer 2

We zaten in de wachtstand. Zenuwslopend. Onze stemming ging op en neer: de ene keer zeker wetend dat het goed ging, de andere keer in zak en as, omdat het niet goed voelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden