Zwitsers referendum: nipte meerderheid tegen homofobie

Het tijdschrift L.MAG meldt dat Zwitserse kiezers met een flinterdunne meerderheid tegen homofobie hebben gestemd. In een referendum dat op initiatief van de Christen Democratische Volkspartij (CVP) is gehouden, onder het motto ‘Voor huwelijk en gezin en tegen fiscale achterstelling van gehuwden’ stemde 49,2% van de kiezers voor en 50,8% tegen het voorstel het burgerlijk huwelijk exclusief toegankelijk te houden voor heterostellen.

Eerder was de CVP verantwoordelijk geweest voor maatregelen waar de LBGTQ gemeenschap indirect baat bij had, zoals de fiscale gelijkberechtiging van gehuwde en ongehuwde stellen. Sinds 2007 is het ongehuwd partnerschap in Zwitserland bij wet geregeld.

Bij Zwitserse organisaties als Pink Cross en LOS (Lesbenorganisation Schweiz), die al jaren strijden voor de openstelling van het huwelijk voor LBGTQ stellen en daarbij de linkse en liberale partijen aan hun kant hebben, heerst momenteel vooral opluchting. LOS kwam met de volgende verklaring: ‘Het Zwitserse volk heeft zich solidair getoond, vóór gelijkberechtiging en tegen discriminatie’.

Maar goed, het had dus maar een haartje gescheeld of de Zwitserse LBGTQ gemeenschap had er een nieuw, enorm obstakel bij gehad op de weg naar gelijkberechtiging. Wordt vervolgd… 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

'Damespaden déden iets'

Lesbiennes die zich zichtbaar, met regenboogveters en al, in de openlucht begaven… Er kwamen vaak heftige reacties op de aankondiging van een nieuw Damespad. Rita Zwaan blikt terug.

Lees verder

Boek & Borrel

Welk boek heeft een onuitwisbare indruk op je gemaakt? Welk boek sleepte je vroeger mee in je tas? En wat heeft dit boek betekend in je leven? In gesprek met… Claudia van der Werf.

Lees verder

The Prom komt naar Nederland

De musical gaat in september 2022 in première: 'Over the Top, Broadway, diversiteit, highschool, glitter & glamour, tearjerker, happy end en een geweldige soundtrack.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden