Women's March: Vrouwenrechten zijn mensenrechten

March1

Op vrijdag 20 januari werd Donald Trump beëdigd als 45ste president van de Verenigde Staten. Wat dat voor effect gaat hebben op Amerika en de rest van de wereld moeten we nog zien, wat we wel weten is dat Trump zich tijdens de verkiezingen niet bepaald geëmancipeerd heeft uitgelaten over vrouwen. Zowel in Washington, New York en op andere plekken in de wereld, zo ook in Amsterdam, waren er veel protesten tegen de inauguratie en tegen Trump.

Op 21 januari lopen minstens 1 miljoen mensen in een mars voor vrouwenrechten. Wat begon als een mars in Washington is uitgegroeid tot een wereldwijde actie waarbij vrouwen, mannen en kinderen een statement maken tegen ongelijkheid, zegt de Nederlandse Vrouwenraad.

Klik hier voor een overzicht van de 'marches' in de hele wereld.

"In de mars in Den Haag kaarten we expliciet vrouwenrechten aan. Maar de mars is ook voor een samenleving waarin de rechten, veiligheid en gezondheid van alle burgers, ongeacht hun sociale, economische of culturele achtergrond, gerespecteerd worden.

In aanloop naar de Nederlandse verkiezingen in maart laten we een tegengeluid horen, tegen seksisme, racisme, homofobie en LHBT+-discriminatie, inkomens- en kansenongelijkheid, leeftijdsdiscriminatie en andere vormen van discriminatie. En vóór verbinding, handhaving van mensenrechten en eerlijke behandeling hier én in de rest van de wereld".

"In de afgelopen verkiezingen zijn velen van ons beledigd, gedemoniseerd en bedreigd. Migranten, moslims en anderen met diverse religies, mensen die zich identificeren als LGBTQIA, native Americans, zwarte en bruine mensen, mensen met een handicap, survivors van seksueel geweld, en onze gemeenschap is gekwetst en bang. We zijn geconfronteerd met de vraag 'hoe nu verder?'.

In de geest van de democratie en met alle eer voor de voorvechters van mensenrechten, waardigheid en rechtvaardigheid die we de afgelopen tijd gezien hebben, komen wij samen als groep van diversiteit, in zulke grote getalen dan we niet te negeren zijn. De Women's March zal een sterke boodschap zenden aan de nieuwe overheid: Vrouwenrechten zijn mensenrechten. We stand together, recognizing that defending the most marginalized among us is defending all of us," lezen we op de website van de Women's March.

March2

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

'Damespaden déden iets'

Lesbiennes die zich zichtbaar, met regenboogveters en al, in de openlucht begaven… Er kwamen vaak heftige reacties op de aankondiging van een nieuw Damespad. Rita Zwaan blikt terug.

Lees verder

Boek & Borrel

Welk boek heeft een onuitwisbare indruk op je gemaakt? Welk boek sleepte je vroeger mee in je tas? En wat heeft dit boek betekend in je leven? In gesprek met… Claudia van der Werf.

Lees verder

The Prom komt naar Nederland

De musical gaat in september 2022 in première: 'Over the Top, Broadway, diversiteit, highschool, glitter & glamour, tearjerker, happy end en een geweldige soundtrack.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden