Bodyshaming: té gespierd?

"Heb jij wel eens gehoord dat je te gespierd aan het worden bent? Of krijg je regelmatig de vraag of je je nog wel vrouwelijk voelt? Met de #STYB-videoserie willen we een streep zetten door dit soort body shaming, want 'te' gespierd bestaat niet."

Noot van Zij aan Zij: De campagne mag dan wel 'boyfriend' in de titel hebben, wij vonden het onderwerp ook voor ons wel relevant. 

"Vrouwen mogen werken, stemmen, maar blijkbaar nog niet zo afgetraind zijn als mannen. Het ideaalbeeld van de vrouw anno 2017 lijkt nog steeds te moeten voldoen aan een ronde bilpartij, grote borsten en een slanke taille. Maar los van de vraag of dit überhaupt haalbaar is, kiezen genoeg vrouwen voor een sterk lichaam. “Ik vind het vooral bijzonder wat mijn lichaam kan. Dat het er vervolgens zo uitziet, daar ben ik alleen maar trots op.” Brenda van Zaanen-Koolhaas.

Helaas zijn er nog genoeg vrouwen ‘bang’ voor een gespierd lichaam. Ze zijn onzeker door de kritiek die ze mogelijk kunnen krijgen van anderen. Milou de Winter heeft dit meegemaakt. Zij heeft meerdere malen de vraag gekregen of zij zich wel vrouwelijk voelt in haar gespierde lichaam. Het beoordelen en veroordelen van mensen op basis van hun lichaam wordt bodyshaming genoemd. Iets wat helaas vaker voorkomt dan je zou denken. “Belachelijk”, zegt Arie Boomsma. “Het is natuurlijk heel raar dat mannen bepalen hoe een vrouw eruit hoort te zien. Hoe je eruit wil zien, daar moet je zelf over beslissen. De vrouwen in deze serie geven een mooi signaal; wees trots op je lichaam, en bepaal je eigen koers!”

De videocampagne wil niet alleen het concept van vrouwelijkheid onder de loep nemen, maar laat ook de passie voor trainen voor alle vrouwen zien. Ze moeten flink wat offers brengen om al die uren in de gym te kunnen spenderen. “Training geeft me zelfvertrouwen, en door zelfvertrouwen uit te stralen ben ik mooi”, aldus Sigrid Koolhaas. Milou Turpijn (hoofdredacteur Women’s Health): “Met deze serie hopen we vrouwen te inspireren om het plezier in het trainen te hervinden en zich minder druk te maken over het zogenaamde ideaalbeeld dat soms geschetst wordt van de vrouw.”"

De eerste aflevering:

Bron: Women's Health #STYB < klik hier ook om meer afleveringen te zien; iedere donderdag verschijnt er een nieuwe.

 

Poll: Wat heeft jouw persoonlijke voorkeur?

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrijheid of geestelijk afsterven

Ingrid Kluvers schreef een roman over de coming out van een lesbische vrouw in de jaren 1980. De worstelingen van hoofdpersonage Hans zijn deels autobiografisch en voor iedereen herkenbaar.

Lees verder

Onthulling van Laxmi Manuela

'Het voelt voor mij ontzettend goed om tijdens Rotterdam Pride 2023 mijn persoonlijke verhaal te delen en zo anderen, die twijfelen over hun geaardheid, te inspireren!'

Lees verder

Liefde wint in België

Alice on the Roof bracht een hartverwarmend nummer uit om een historische mijlpaal te vieren: de 20e verjaardag van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in België.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden