Bodyshaming: té gespierd?

"Heb jij wel eens gehoord dat je te gespierd aan het worden bent? Of krijg je regelmatig de vraag of je je nog wel vrouwelijk voelt? Met de #STYB-videoserie willen we een streep zetten door dit soort body shaming, want 'te' gespierd bestaat niet."

Noot van Zij aan Zij: De campagne mag dan wel 'boyfriend' in de titel hebben, wij vonden het onderwerp ook voor ons wel relevant. 

"Vrouwen mogen werken, stemmen, maar blijkbaar nog niet zo afgetraind zijn als mannen. Het ideaalbeeld van de vrouw anno 2017 lijkt nog steeds te moeten voldoen aan een ronde bilpartij, grote borsten en een slanke taille. Maar los van de vraag of dit überhaupt haalbaar is, kiezen genoeg vrouwen voor een sterk lichaam. “Ik vind het vooral bijzonder wat mijn lichaam kan. Dat het er vervolgens zo uitziet, daar ben ik alleen maar trots op.” Brenda van Zaanen-Koolhaas.

Helaas zijn er nog genoeg vrouwen ‘bang’ voor een gespierd lichaam. Ze zijn onzeker door de kritiek die ze mogelijk kunnen krijgen van anderen. Milou de Winter heeft dit meegemaakt. Zij heeft meerdere malen de vraag gekregen of zij zich wel vrouwelijk voelt in haar gespierde lichaam. Het beoordelen en veroordelen van mensen op basis van hun lichaam wordt bodyshaming genoemd. Iets wat helaas vaker voorkomt dan je zou denken. “Belachelijk”, zegt Arie Boomsma. “Het is natuurlijk heel raar dat mannen bepalen hoe een vrouw eruit hoort te zien. Hoe je eruit wil zien, daar moet je zelf over beslissen. De vrouwen in deze serie geven een mooi signaal; wees trots op je lichaam, en bepaal je eigen koers!”

De videocampagne wil niet alleen het concept van vrouwelijkheid onder de loep nemen, maar laat ook de passie voor trainen voor alle vrouwen zien. Ze moeten flink wat offers brengen om al die uren in de gym te kunnen spenderen. “Training geeft me zelfvertrouwen, en door zelfvertrouwen uit te stralen ben ik mooi”, aldus Sigrid Koolhaas. Milou Turpijn (hoofdredacteur Women’s Health): “Met deze serie hopen we vrouwen te inspireren om het plezier in het trainen te hervinden en zich minder druk te maken over het zogenaamde ideaalbeeld dat soms geschetst wordt van de vrouw.”"

De eerste aflevering:

Bron: Women's Health #STYB < klik hier ook om meer afleveringen te zien; iedere donderdag verschijnt er een nieuwe.

 

Poll: Wat heeft jouw persoonlijke voorkeur?

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Pride Photo 2024

'De tentoonstelling van dit jaar is een visuele liefdesbrief aan de veerkracht van queer mensen.' Vanaf 24 mei te zien in Utrecht en daarna, tot begin 2025, door het hele land.

Lees verder

Mooie zomer met KinePride

Elke laatste zondagochtend van de maand zal er in samenwerking met distributeur Cinemien een LHBTQIA+ film vertoond worden in Kinepolis Breda, Enschede, Groningen en Jaarbeurs Utrecht.

Lees verder

Niemand wordt vergeten

'Gelijkheid, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen.' Eurocommissaris Helena Dalli (Gelijkheid) was bij het IDAHOT+ Forum 2024 in Den Haag. Daar riep zij op tot meer gelijkheid voor lhbtiq'ers in Europa.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden