Blessed Virgin, film over lesbische non

BlessedVirgin

Ze werd geboren in 1591 en toen ze nog maar 30 jaar oud was werd ze de abdis, het hoofd van het klooster in Pescia. Benedetta Carlini is daarmee een inspiratie voor vrouwengeschiedenis, maar ook voor de lesbische historie: Ze had namelijk een relatie met een andere non, gevolgd door een beschuldiging van misbruik. Ook claimde Carlini visioenen te hebben waarin ze werd vermoord; Ze had een bewogen bestaan.

Paul Verhoeven maakt de Franstalige film Blessed Virgin, gebaseerd op Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy (door Judith C. Brown), met in de hoofdrol de non Carlini, gespeeld door Virginie Efira. De film zal gaan over het controversiële leven van Benadetta Carlini, en thema's aansnijden als seks, seksualiteit en religie.

Het thema 'lesbische nonnen' had al eerder onze aandacht: in Zij aan Zij 2 van dit jaar plaatsten we een interview met de Zwitserse Rachel Klauser: Hoewel ze niet gelovig was, ging zij op 22-jarige leeftijd in een katholiek klooster wonen. Psychische problemen en een niet gerealiseerd lesbisch zijn maakten haar leven loodzwaar; er was iets stevig mis met het nonnenbestaan. Hier vertelt Rachel haar verhaal, over haar leven, het klooster en het geloof.

Non ZaZ

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden