Herrie in Amsterdam: De Gay Pride weigert zich te schamen

 

"Deze week moest de gemeente Amsterdam voor de rechter verschijnen, omdat een klein groepje buurtbewoners ‘onduldbare overlast’ ondervindt van de Amsterdamse Gay Pride Parade, lezen we in HP de Tijd. Wijkcentrum d’Oude Stadt wil dat de gemeente strengere eisen stelt aan het evenement. Dat, of de vergunning voor de Canal Parade moet volgens hen worden ingetrokken. Het lawaai en de harde muziek van de straatfeesten zijn onacceptabel geworden voor het wijkcentrum."

 

Maar:

"De Gay Pride is (…) geen straatfeestje. Nog geen vijftig jaar geleden werd iedereen die niet heteroseksueel was, behandeld als moreel verwerpelijk, psychiatrisch niet in orde, of als ziek. In Amerika werden lijsten bijgehouden van ‘seksueel geperverteerden’ door de FBI. Wie ervan verdacht werd een homo te zijn kon nergens een baan krijgen.

Duizenden mensen werden publiekelijk vernederd, fysiek mishandeld, ontslagen, in de gevangenis gestopt of tegen hun wil opgenomen in de geestelijke gezondheidszorg. Voor wie denkt, ja dat was zo bij die gekke Amerikanen: tot in 1971 werden homo’s en lesbiennes in Nederland ‘psychisch instabiel’ beschouwd, en ongeschikt bevonden voor militaire dienst.

In New York in 1969 ontstonden de eerste protesten, toen een gay bar genaamd de Stonewall Inn binnengevallen werd door de politie. Uit die demonstraties en rellen ontstond de Gay Pride beweging. Een beweging die het statement maakt dat iedereen in de gaygemeenschap trots mocht zijn op zichzelf en te koop mocht lopen met hun liefde.

Een radicaal statement in een wereld die er alles aan deed om de LHBTQ-gemeenschap duidelijk te maken dat ze zich moesten schamen, dat ze een schande waren, dat ze er niet mochten zijn. De Gay Pride weigert zich te schamen en schreeuwt tegen de wereld dat ze van zichzelf houden. Dat ze bestaan. En dat dat oké is. Sterker nog, meer dan oké. Dat ze prachtig zijn zoals ze zijn.

Sinds 1977 hebben we ook in Nederland de Gay Pride Parade, een dag die uitgegroeid is tot een wereldwijd fenomeen waar mensen vanuit alle uithoeken naar Amsterdam toe komen om de schaamte van zich af te gooien, en te vieren dat ze van zichzelf en van elkaar houden."

Lees het hele artikel van Meredith Greer op de website van HP de Tijd.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden