Ireen, Cheryl, Belle en Britanny

 

De Olympische Winterspelen zijn in volle gang en de eerste successen geboekt. Zij aan Zij volgt een aantal dames met extra belangstelling en we stellen ze graag aan je voor in deel 2 van onze olympische serie.

Lees ook deel 1: Hoe roze zijn de Winterspelen?

 

Naam:   Ireen Wust (1986)
Sport:   Schaatsen (3000 meter, 1500 meter, 1000 meter en ploegenachtervolging)
Land:    Nederland

Succesvolste schaatsster ooit 
Ireen Wust behoeft eigenlijk geen introductie meer. De schaatsster van Team JustLease.nl won haar eerste gouden medaille al op 19-jarige leeftijd tijdens de Spelen van Turijn in 2006 op de 3000 meter. In totaal verzamelde Wust tot deze Spelen vier gouden, drie zilveren en één bronzen medaille en is hiermee de succesvolste Nederlandse Olympiër ooit. En de teller loopt vrolijk door in Korea waardoor ze de meest succesvolle schaatsster ooit is!

Geen hokjesgedoe

Vlak voor de Spelen van Vancouver in 2010, vertelde Ireen in een interview met TVM Helden dat ze een relatie had met shorttrackster Sanne van de Kerkhof. 

Deze onthulling zorgde ervoor dat de focus van de media vooral op haar relatie lag in plaats van op haar sportieve prestaties. Achteraf gaf Wust toe dat ze een beetje spijt had van haar coming out en ook niet van hokjesgedoe houdt. Sinds vorig jaar is ze dolgelukkig met collega schaatsster Letitia de Jong die deze spelen vast in de buurt is om haar vriendin aan te moedigen.

(Nog meer) Medaillekansen? 
Jazeker! Naast haar prachtige goud op de 1500 meter en de zilveren medaille op de 3000 meter gaat Wust met de ploegenachtervolging op jacht naar nieuw eremetaal.
Maar de concurrentie van met name de Japanse vrouwen is groot. Wij voorspellen een tweede plek voor de Nederlandse dames op de ploegenachtervolging.

Foto's Instagram

Naam:   Cheryl Maas (1984)
Sport:   Snowboarden (slopestyle en big air)
Land:    Nederland

Spectaculaire sprongen
Van de borstelbaan in haar geboorteplaats Uden naar de olympische arena. Cheryl Maas heeft het allemaal meegemaakt. De 33-jarige snowboardster doet voor de derde keer mee aan het grootste sportevenement ter wereld. Met spectaculaire sprongen in de halfpipe en spannende afdalingen op de slopestyle bij uitstek een sport om naar te kijken.Imagoschade 
De topsportster is al jaren gelukkig getrouwd met de Noorse snowboardster Stine Brun Kjeldaas die in 1998 en 2002 voor Noorwegen meedeed aan de Spelen. In Pyramid Magazine gaat ze in op de vraag waarom er niet meer snowboarders uit de kast zijn. "Iedereen heeft daar een eigen reden voor maar ik denk dat veel mensen bang zijn dat hun sponsors er niet blij mee zijn. Zeker in deze tijd waarin het erg om social media draait zijn mensen bang voor imago schade. Persoonlijk vind ik dat als mensen je niet meer willen volgen omdat je gay bent je deze volgers ook niet wil hebben."

Medaillekansen?
Het spectaculaire slopestyle werd helaas verpest door de weersomstandigheden waardoor Maas niet de run neer kon zetten die ze wilde. In de half pipe behoort ze niet tot de uitgesproken titelkandidaten. Dit komt mede omdat ze een paar weken geleden haar hielen gekneusd heeft bij een verkeerde landing tijdens de training en niet volledig fit aan de start staat.

Eurosport maakte een documentaire over Cheryl Maas op weg naar de Olympische Spelen van 2018.

Foto's Instagram

Naam:   Belle Brockhoff (1993)
Sport:    Snowboard (snowboardcross)
Land:     Australië

Wereldbekerzege 
Sinds 2010 timmert de Australische Belle aan de weg op het onderdeel snowboardcross. Bij haar wereldbekerdebuut op 17-jarige leeftijd wist ze direct punten te scoren voor het klassement. In de afgelopen jaren haalde ze goede klasseringen met als hoogtepunt haar wereldbekerzege in maart 2016 in het Spaanse Baqueira-Beret. In PyeongChang staat Belle voor de 2e keer aan de start bij de Olympische Spelen nadat ze net op tijd hersteld is van een zware knieblessure.Uit de kast
In aanloop naar de vorige winterspelen in Rusland kwam Belle in 2013 uit de kast. Ze wilde hiermee een statement maken tegen de anti-LGBT wetten die het land net had aangenomen. 'After I compete I'm willing to rip off his ass' uitte ze haar boosheid tegen Yahoo Sports over Poetin die de wetten had goedgekeurd.

Bekijk hier een video van Belle.

Medaillekansen?
Tijdens snowboardcross leg je met vijf anderen een spectaculair parcours af om zo snel mogelijk bij de finish te komen. Onderweg kan er van alles gebeuren. Als we de bookmakers moeten geloven zou de Italiaanse Michela Moioli het goud pakken. Belle staat rond de achtste plaats genoteerd.

Foto's Instagram

Naam:   Britanny Bowe (1988)
Sport:    Schaatsen (500 meter, 1000 meter, 1500 meter)
Land:     Verenigde Staten

Wereldrecords
Als skeelerkampioen Britanny Bowe steeds meer inliners de overstap naar het schaatsen ziet maken besluit ze de wieltjes in te ruilen voor ijzers. En met succes want ze schaatst op de middellange afstand alle baan- en wereldrecords aan flarden. Als grote favoriet reist ze af naar de Spelen van Sotsji maar daar gaat het mis. Ze blijft ver van de medailles verwijderd. Na de Spelen verovert ze 2x de wereldtitel sprint maar in 2016 loopt ze op de ijshockeybaan een zware herenschudding op. Gelukkig is ze op tijd fit voor haar olympische revanche. 

Zij is leuk!
In de liefde heeft de Amerikaanse schaatsster meer geluk dan op de baan. Sinds 2015 heeft ze een relatie met de Nederlandse inline-skater en schaatsster Manon Kamminga. "We waren in Thialf voor een wedstrijd en ik zag haar op de tribune zitten. Ik dacht: Zij is leuk! We zagen elkaar steeds meer en ik voelde me erg op mijn gemak bij haar", vertelt Britanny in het blad Helden over toen ze haar vriendin leerde kennen.

Medaillekansen?
Op de 1500 meter greep ze net naast een medaille met een vijfde plaats en op de 1000 meter eindigde ze net naast het podium met een vierde plaats. Als ze deze stijgende lijn voortzet maakt ze misschien wel een kans op de 500 meter die dit weekend op het programma staat. Wij gunnen de Amerikaanse een mooie medaille op de kortste sprintafstand!

Foto: Instagram

 

Naast bovengenoemde vrouwen komen er nog meer lesbische dames in actie tijdens de Winterspelen; Emilia Andersson Ramboldt (Zweden, ijshockey), Daniele Iraschko-Stolz (Oosterijk, skispringen), Barbara Jezersek (Australië, cross country) Simona Meiler (Zwiterland, snowboarden), Sarka Pancochova (Tsjechie, snowboarden). 

Lees ook deel 1: Hoe roze zijn de Winterspelen?

*

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden