Tanja Ineke - interview

Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland, zet zich al jaren belangeloos in voor de emancipatie van de LHBTI-gemeenschap. Wij spraken met haar over de rol van het COC in het Regenboog Stembusakkoord, de zichtbaarheid van LBTI-vrouwen binnen de gemeenschap én de uitreiking van de Empowerment Award in augustus 2017.

Kat Gijsje loopt vrolijk miauwend door de keuken terwijl Tanja een kop koffie neerzet. Als eerste bespreken we het tot stand komen van het Regenboog Stembusakkoord en het is meteen duidelijk dat er heel wat aan voorafgaat. 'Het zijn punten waar de regering of het parlement ook echt iets aan kan doen', legt Tanja uit. 'Het zijn onderwerpen waar wij vaak al lang mee bezig zijn en waarvoor veel praten, lobbyen, nodig is met verschillende partijen. We moeten weten wat er leeft binnen de gemeenschap en waar draagvlak voor is bij onze achterban en in de samenleving. Wat ik heel belangrijk vind is dat er in onze COC-agenda een mix is tussen wat we wettelijk kunnen regelen en wat we maatschappelijk willen bereiken. Want je kunt wel vaak wettelijk dingen regelen maar dat wil niet zeggen dat de maatschappij zich daarnaar gaat gedragen.'                                                                                                

Lesbisch ouderschap en voorlichting

Alle punten uit het vorige akkoord zijn in de afgelopen kabinetsperiode gerealiseerd. Zo kwam er in 2014 de wet lesbisch ouderschap, waardoor duomoeders nu veel makkelijker juridisch ouder kunnen worden. Iets waar we als COC járenlang voor gepleit hebben. Ook is het sinds 2012 verplicht voor alle scholen om voorlichting te geven over homoseksualiteit. 'Het is heel mooi dat het zo is maar je moet het wel blijven volgen en zorgen voor verdere verbetering. Er zijn scholen die volstaan met de mededeling dat er ook homoseksualiteit bestaat. Scholen moeten getoetst worden op hoe ze deze voorlichting geven en als ze het niet goed doen, dan moeten ze op hun vingers getikt worden. Dit is zo´n voorbeeld waarbij het mooi is dat het dankzij het stembusakkoord voorlichting verplicht is én blijkt   dat daarmee niet alles is veranderd. Als je kijkt naar de verkiezingsuitslag en de partijen die getekend hebben dan zit je ongeveer op 2/3 van de Kamerleden die tot een partij behoren die ons akkoord hebben onderstekend en dat is iets ruimer dan bij de vorige verkiezingen. (…)

Mainstreamen

Eind 2016 werd Tanja opnieuw herkozen als voorzitter van COC Nederland voor een periode van twee jaar. Op de vraag waar ze het meest trots op is met wat er is bereikt sinds haar aantreden in 2012 is het even stil. 'Ik ben een radartje in het geheel. Natuurlijk doet mijn bijdrage ertoe maar alleen als onderdeel van iets. Ik ben heel erg trots op dat we zijn gegroeid naar een brede beweging waarin veel mensen zich thuis voelen en ik ben trots op de maatschappelijke erkenning voor de LHBTI-gemeenschap die bijvoorbeeld blijkt uit het bezoek van de koning. Dat is iets waar ik mij persoonlijk heel erg hard voor maak, ik noem dat mainstreamen. Dat in reclames homo’s en lesbo’s te zien zijn. Dat het gewoon wordt in het dagelijks leven twee vrouwen of mannen elkaar te zien kussen, dat is volgens mij de sleutel naar de acceptatie. De cijfers ondersteunen dat we daar vooruitgang in boeken. In Als je het SCP-onderzoek van 2006 en 2016 erbij pakt zie je dat het aantal Nederlanders dat zeer negatief is over homoseksualiteit is gehalveerd van 15 procent naar 7 procent. Het aandeel met een positieve opvatting is sterk gestegen van 53 procent naar 70 procent. Dat is positief en dat komt door al deze dingen die we met elkaar doen.'

Lees hier het hele interview met Tanja Ineke.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Horoscoop mei 2024

'De tijd die je nu steekt in het echt leren kennen van die leuke vrouw, voordat je halsoverkop weer ergens induikt, zal je een hoop drama besparen.' Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

L'arche de Noé

Het verhaal over een groep LHBTIQ jongeren die zijn verstoten door hun familie. Ze hebben allemaal het verlangen om te bestaan, om hun plaats in de samenleving te vinden. Te zien vanaf 16 mei.

Lees verder

Verkeerde kant

'Ze hebben haar tegen de muur gegooid, in haar gezicht geslagen, geschopt en bloedend achtergelaten, alleen maar omdat ze lesbisch was.' – Fran & The City, deel 11.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden