Olympische vlam gedoofd

De Olympische vlam in Pyeongyang is gedoofd en dat betekent dat de 23e editie van de Winterspelen erop zitten. Team NL wist een karrevracht aan medailles te bemachtigen en staat trots op de 5e plek in het landenklassement. Naast alle sportieve hoogtepunten gaan deze Spelen de boeken in als de meest inclusieve spelen ooit!  

Een terugblik op twee weken sport in het derde en laatste deel van onze Olympische serie.

We’re here. We’re Queer. Get used to it, twitterde freestyle skiër Gus Kenworthy op de openingsdag van de Spelen bij een foto van hem en kunstschaatser Adam Rippon. Een betere boodschap kon hij niet afgeven. Niet alleen deden er 15 atleten mee die uit de kast zijn (lees hier wie!), een aantal van deze sportievelingen wist flink wat positieve vibes de wereld in te slingeren. Dit zijn wat ons betreft de meest memorabele momenten van de Spelen:

De kus van Gus

Als er één moment is dat ons bij blijft van deze Spelen dan is het wel de kus van Gus. Na zijn run op de slopestyle werd hij door zijn vriend Matt Wilkas gezoend voor het oog van de camera. De beelden van de mannen gingen al snel viral en zo groeide deze kus uit tot een symbolisch moment van een openlijk homoseksuele atleet die trots zijn liefde toont aan de wereld. 'Ik had helemaal niet door dat onze kus gefilmd was maar ik ben blij dat iedereen onze liefde kan zien. Als kind had ik nooit durven dromen een homokoppel te zien zoenen op tv tijdens de Olympische Spelen, maar voor de eerste keer kunnen kinderen dat thuis wel' reageerde de skiër op twitter.

Foto: Instagram

Pride House

Wie zin had in een feestje kon natuurlijk in ons eigen HHH terecht maar bij deze editie was er voor de derde keer een Pride House. Deze locatie werd gehost door het Canadese Olympische Comité en is dé plek voor alle LHBT-atleten en fans. Kunstschaatser Eric Radford vierde er feest na het winnen van zijn gouden en bronzen medaille en ook bovengenoemde Gus Kenworthy liet zijn gezicht zien. Het Pride House is nu nog een onderdeel van het Canadese Olympische Huis. Wij hopen dat er in Tokyo 2020 opnieuw een Pride House is waar iedereen zichzelf kan zijn.

Meer foto's op Instagram.

Dress to express

Tijdens de openingsceremonie droeg skeletonster Lizzy Yarnold niet alleen de Britse vlag maar ook regenboogveters in haar schoenen. Deze veters zijn speciaal ontworpen door de Britse Stonewall groep om LGBT in sport een warm hart toe te dragen. 'Je veters veranderen is iets simpels, vertelde Lizzy tegen Sky Sport News. 'Op deze manier laten we zien dat de Olympische Beweging openstaat voor iedereen.'

Foto: OutSports

 

America’s Sweetheart Adam

Een gouden medaille wist de kunstschaatser Adam Rippon niet in de wacht te slepen, maar hij is inmiddels America’s Sweetheart. Vooral zijn tweets en fantastische interviews zorgden hiervoor.

Foto: Instagram

Bovendien sprak hij zich fel uit tegen de anti-homo standpunten van de Amerikaanse vicepresident Pence. Hiermee liet hij zien dat hij zich naast hilarische opmerkingen wel degelijk bewust is van de impact die hij heeft en hoe hij zijn bekendheid in kan zetten.

Terugkijkend op deze Winterspelen kunnen we gelukkig concluderen dat er flinke stappen zijn gezet na Sotsji 2014 en kijken wij alvast uit naar 2020 als de Zomerspelen in Tokyo beginnen.

 *

In deze serie:

Hoe roze zijn de Winterspelen?

 

Zij aan Zij volgde een aantal dames met extra belangstelling: Belle, Ireen, Cheryl en Britanny.

 

 

Ook The Guardian blikt terug; 'Be who you are.'

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden