Olave Basabose - interview

Olave Basabose (34) werd bekend als een van de transgenderkandidaten van Artikel 1 voor de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Een paar maanden terug was ze nummer 10 op de lijst van de Haagse Stadspartij. Haar veelbewogen leven maakt dat ze zich sterk verbonden voelt met de zwakkeren en de 'gekkies' in de samenleving.

Foto: Mariëtte van Beek

Bij welke letter van LBTQIA voel jij het meeste? Waarom?  
Bij de Q en de T. Ik ben panseksueel vanwege de ruimte die het geeft. Met het ouder worden, merkte ik dat alleen vallen op mannen of vrouwen niet meer opgaat. De reikwijdte van wat ik aan lust kan beleven en met wie is groot. Het heeft ook iets opstandigs dat bij mij past.'

Wat is jouw verhaal?
'Ik ben in Burundi geboren. Begin jaren negentig woedde daar een burgeroorlog. Met negen jaar kwam ik naar Nederland, samen met mijn familie. Mijn moeder groeide op als Burundese prinses en zat plots als uitkeringstrekker op een zolder in Oostzaan. De vrouw van een miljonair, gek van style en fashion, was een geval voor de liefdadigheid geworden. Het leven van mijn ouders verliep dus anders dan ze hadden verwacht. Het bleef niet bij teleurstelling. Ze gaven geen liefde of begeleiding aan hun zes kinderen. Ze gingen op een ongezonde manier om met hun problematiek. Ik heb een trauma opgelopen aan het huiselijk geweld, rondom mij en elkaar. Voor mijn eigen veiligheid, gezondheid en vrede heb ik sinds een paar jaar het contact met mijn familie verbroken.'

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden