Cabaret La Gaîté

Op 28 juli herleeft in Pathé Tuschinski het vermaarde Cabaret La Gaîté (vrolijkheid, vertier). Een geliefde nachtclub in het Amsterdamse uitgaansleven tijdens het interbellum (1921-1940) Een smeltkroes vol cabaretiers, muzikanten en variété-artiesten, onder de bezielende leiding van de legendarische Abraham Tuschinski. De bioscoopmagnaat liet zich inspireren door het bloeiende nachtleven in steden als Berlijn en Parijs. In een weelderig gedecoreerd zaaltje, op de eerste etage van zijn filmtempel, schitterden ontelbare grote namen in zijn 'Soirée Dansant Chantant'.

'Vorig jaar, op 29 juli 2017, presenteerden wij een eerste hommage aan deze bijzondere plek in de Viproom van de Art Deco bioscoop aan de Reguliersbreestraat. Een datum die niet zomaar was gekozen. Tijdens de oorlogsjaren werd Tuschinski door de Duitse bezetter omgedoopt tot Tivoli. In de volksmond kreeg die naam al snel de betekenis: 'Tuschinski Is Verkocht Of Liever Ingepikt'. Op 29 juli 1945 keerde de oude naam weer terug aan de gevel.'

Na het succes van de eerdere La Gaîté-hommage komt het Cabaret dit jaar opnieuw tot leven, maar nu in de Grote Zaal van de bioscoop, in samenwerking met artiesten die een sterke band koesteren met het entertainment van toen. Theater connaisseur/journalist/auteur Henk van Gelder en spreekstalmeester Michael Helmerhorst leiden het publiek door het rijke La Gaîté/Tuschinski-verleden.

Live-optredens worden afgewisseld met unieke filmbeelden. Een programma met muziek, dans, acrobatiek en liedjes die nog altijd naklinken in onze cabaretgeschiedenis.

Het repertoire bestaat uit liedjes, teksten en anekdotes en filmbeelden van cabaret legendes zoals: Louis Davids, Margie Morris, Jean Louis Pisuisse, Fien de La Mar, Tholen en Van Lier, The Ramblers, Rudolf Nelson, Josephine Baker, Maurice Chevalier, Marlene Dietrich, Edith Piaf en Zarah Leander.

Van Fien de la Mars 'Onder de bomen van het plein' tot het anti-Eerste Wereldoorlogslied 'Het Wijnglas' van Jean-Louis Pissuisse en het nostalgische 'Weet je nog wel die avond in de regen' van The Ramblers.

Ook wordt het repertoire van het legendarische Duitse emigrantencabaret van Rudolf Nelson weer nieuw leven ingeblazen, evenals opmerkelijke acts als die van sneldichter ('Roept u maar!') Willy Alfredo.

De lijst van artiesten is gevarieerd. Onder aanvoering van zangeres/performer Wilma Bakker (alias La Sirène) staan onder meer Grande Dame Gerrie van der Klei en crooner Dick Rienstra op het programma, naast vedetten uit de LGBTQ-gemeenschap als duo Ludique en Victoria False.

Er wordt gedanst door Burlesque performers Fay Loren, Eva Novakova, Natsumi Scarlett en acrobaat Paul van der Maat, de conferences worden verzorgd door Robert Kloppenburg en voor de muzikale noot tekenen piano maestro Jan Robijns en theaterorganist Paul Tijink. Het beroemde theaterorgel speelt daarin een belangrijke rol. Ook valt er te genieten van diverse variété entre-acts als Marlene ExtraLarge en Luna Lunettes, Variété is variëteit.

 

Hommage aan Cabaret La Gaîté in Tuschinski

28 juli 2018 van 22.00 – 00.30 uur

> Tickets koop je hier! <

 

Edit: We gaven in juni 2x2 tickets weg aan Zij aan Zij members! De winnaars hebben bericht gehad.

 

Lees hier meer over de geschiedenis van Tuschinski /Cabaret La Gaîté en organisator Blond & Blauw theater!

Details vind je in onze eventkalender.

*

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Lust & Gratie

Lesbisch-cultureel tijdschrift in opgenomen in DBNL: 'Vrijwel alle intellectuele en artistieke lesbo's van naam leverden stukken. Vele bijdragen werden klassiek.'

Lees verder

Seksueel trauma

'Het ging als een waas aan me voorbij en tegelijk herinner ik me elk detail. Ook nu nog, 30 jaar later. Ik heb er zelf om gevraagd, ik heb ze hun gang laten gaan... Daar heb ik last van.'

Lees verder

rosetta.

Platform voor en door vrouwelijke en gender non-conforming muziekproducers in Nederland. Opgericht om zichtbaarheid te vergroten en kennis en ervaring uit te wisselen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden