Zij aan Zij zag ANNE+!

Zij aan Zij mocht bij de perspreview van ANNE+ zijn. Het allereerste moment waarop de serie in zijn geheel getoond werd, nog voor de première op 30 september tijdens het Nederlands Film Festival. Na de vele media-aandacht waren we reuzeblij alles als eerste te mogen zien. Eerder las je al hoe Zij aan Zij de crowdfunding voor ANNE+ ondersteunde, zag je previews en trailers, las je een interview met de makers, en kreeg je een kijkje achter de schermen: we waren al enthousiast en zijn dat nu nog meer.

De serie, geschreven door Maud Wiemeijer en geregisseerd door Valerie Bisschroux, gaat over Anne, gespeeld door Hanna van Vliet. Anne is net uit huis gegaan en woont nu in Amsterdam. Ze komt haar ex Lily tegen en krijgt flashbacks naar haar en andere liefdes van de afgelopen jaren. Je ziet hoe Anne verschillende meisjes en vrouwen ontmoet, verliefd wordt en hoe deze relaties ook weer stuk lopen. De seksualiteit van Anne wordt niet geproblematiseerd, maar gevierd. Ze is niet terughoudend over haar liefde voor vrouwen, ze gebruikt de term lesbisch zelfs als een wapen. Je ziet hoe Anne zoekt naar haar plek in de wereld en een vriendin die daar bij past.

De kracht van de serie zit hem in de positieve blik op homoseksualiteit. In aflevering vijf kijkt Anne terug op haar relatie met Sara. Sara is er nog niet over uit of ze lesbisch is en weet alleen dat ze Anne heel leuk vindt. Anne begrijpt het, maar wil ook niet terug de kast in. In één scène zitten ze samen op bed, Anne zegt: 'Ik vond het fijn om mezelf in het hokje lesbisch te plaatsen. Daardoor was het tenminste duidelijk.'

Een hokje blijft natuurlijk een hokje, maar ANNE+ gebruikt de standaard grappen ook om te laten zien hoe mensen tegen lesbiennes aankijken. Zo is er een moment waarop Anne en Sofie staan te zoenen op straat en een man roept 'Mag ik mee doen?' En op een ander moment zegt Anne voor de grap tegen Sara: 'Zullen we maar gaan samenwonen? We zijn tenslotte al een maand samen.'

Hier lees je alles over ANNE+

Maud zei in een eerder interview al dat dit de content is die ze vroeger zo hard nodig had. Er zijn weinig tot geen positieve verhalen over jonge lesbische vrouwen en al helemaal geen Nederlandse. Met de komst van deze serie kan er meer zichtbaarheid komen voor de nieuwe generatie lesbische vrouwen. Wij zijn dan ook benieuwd of deze serie het begin gaat zijn van meer positieve content over homoseksualiteit. We hopen natuurlijk van wel. Het was voor ons namelijk een opluchting om eindelijk iets herkenbaars te zien, om te voelen dat er meer vrouwen zijn zoals wij en dat het oké en zelfs goed is om lesbisch te zijn.

Voor de preview spraken we nog even met Maud en Valerie. Ze hadden niet anders verwacht dan dat ANNE+ groot en populair zou worden. De content is zo nodig en precies wat mensen willen zien, zo vertelden ze. Ze hadden het de dag ervoor net afgemaakt en konden niet geloven dat het voorbij was, ze waren blij en benieuwd naar alle reacties. Of er een seizoen twee komt is voor nu nog onduidelijk, maar Maud en Valerie hopen van wel. De titelsong werd gecomponeerd door Tess van der Velde en wordt hopelijk binnenkort uitgebracht, want als de lesbiennes al een strijdlied nodig hebben: this is the one.

ANNE+ gaat in première op 30 september tijdens het Nederlands Film Festival.

*

Willemijn Kranendonk (1994) studeert Creative Writing aan ArtEZ en stond vorig jaar in de finale van Write Now!. Ze schrijft verhalen voor kinderen en volwassenen en ook poëzie. Ze publiceerde onder andere op De Optimist en in Op Ruwe Planken en trad op bij verschillende literaire festivals. 

*

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Spiegelbeeld

Haar vingers bewogen, haar nagels kropen tergend langzaam omhoog. Kippenvel op het randje van lekker. Er klopte iets niet. Er was een derde hand, in mijn nek... - Fran & The City

Lees verder

IHLIA: Protest2Pride

De foto's van Marian Bakker fungeren als een genuanceerd historisch verslag, een bijdrage aan ons collectieve geheugen en begrip. Ook jij kunt bijdragen aan de expo: upload jouw foto!

Lees verder

Afscheid

Inseminatiepoging drie was raak, maar na twee maanden bleek het kindje niet meer te leven. Wat moest er nu gebeuren? 'Afwachten,' had de arts gezegd. Dat gingen we dus maar doen...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden