Oslo Pride

The Proud Experience: Ieder jaar wordt in Oslo het grootste LGBTQ+ event van Noorwegen georganiseerd.

De drie jonge Europeanen Kadir, Anna en Klára werden uitgenodigd om de Oslo Pride zelf te ervaren. Voor alle drie was het 'Oslove at first sight', liefde op het eerste gezicht.  

Een Pride Parade voor iedereen: Oslo Pride vindt jaarlijks plaats in juni of juli en is een pleidooi voor de acceptatie van ieder mens, en in het bijzonder de LGBTQ+ community. Visit Norway en VisitOSLO nodigden Kadir (24) en het Tsjechische koppel Anna (31) en Klára (32) uit voor een weekend in Oslo, om de vele kleuren van de liefde te vieren.  

Voor Kadir was het zijn eerste pride: 'Het was een emotionele ervaring. Ik ben opgegroeid in een mannelijke cultuur waarin ik mezelf altijd heb moeten inhouden. Maar ik ben erg trots op wie ik ben, en ik keek ontzettend uit naar mijn reis naar Noorwegen'. 

Noorwegen staat op de 3e plek in de ILGA-EUROPE 2018 ranglijst van 49 Europese landen. 'Pride staat voor liefde en veelkleurigheid. Maar ook voor solidariteit, diversiteit en gelijkwaardige behandeling. Het is niet overal vanzelfsprekend dat je kunt houden van wie je houdt en kunt zijn wie je bent. Noren zijn liberaal ten opzichte van de LGBTQ+ gemeenschap en dat betekent veel voor ons. Noorwegen was ook een van de eerste landen waar de antidiscriminatiewetgeving werd aangescherpt', aldus Thomas Andre Syvertsen, Hoofd Communicatie bij Oslo Pride. 

Heel Oslo viert feest 

Oslo Pride werd voor het eerst georganiseerd in 1974. Tien dagen lang staan mensenrechten en LGBTQ+ thema's op de agenda in de vorm van kunst, cultuur, debat en festiviteiten. De 2018-editie werd door bijna de helft van het aantal inwoners van Oslo bezocht. Meer dan 40.000 mensen namen deel aan Oslo's Pride Parade op 1 juli, en zo'n 200.000 toeschouwers stonden langs de kant.  

Volgens Kadir geeft het weekend in Oslo hem de motivatie en kracht om nog trotser te zijn op wie hij is. 'Ik ben gek op Oslo. De stad geeft me niet alleen de vrijheid om te zijn wie ik ben, maar ook het plezier om te vieren wie ik ben. De Oslo Pride is voor iedereen. Niet alleen voor LGBTQ+'ers, maar voor álle mensen.'  

Zelfs brandweer, politie en het leger namen deel aan de parade, wat veel indruk maakte op Anna: 'De politie in ons land werkt als bewaking tijdens de Pride, en ik kan me niet voorstellen dat zij zelf mee zouden doen'. 

Anna en Klára bezochten Oslo voor het eerst. Voor hen leek het alsof de hele stad zich had voorbereid op de Pride: 'We kregen het gevoel dat je in Oslo gewaardeerd wordt om wie je bent. Niemand keek naar ons als we hand in hand liepen. Sommige mensen kwamen zelfs naar ons toe en zeiden: 'dit is jullie feest, en wij vieren mee', vertelt Klára.  

'The proud experience' 

In deze nieuwe film beleef je de Oslo Pride door de ogen van Kadir Telli en het getrouwde koppel Anna Grúňová en Klára Slivoňová. Voorafgaand aan hun deelname aan de Oslo Pride ontmoetten zij lokale inwoners van de stad, die hun favoriete plekken aan hen lieten zien.  

'De film vertegenwoordigt Noorwegen en de Noorse waarden van openheid en liberalisme. Wij willen een land zijn waar iedereen zich welkom voelt', aldus Bente Holm, Directeur van Visit Norway.  

'Door Oslo en de Oslo Pride door de ogen van Kadir, Anna en Klara te laten zien willen we in beeld brengen hoe trots we zijn op onze kleurrijke stad. De Noorse hoofdstad is divers en toegankelijk voor iedereen', zegt Tord Baklund, Project Manager VisitOSLO. 

*

In Nederland hebben we (o.a!) nog de Pride Amersfoort, Amsterdam, Rotterdam en Dordrecht voor de boeg, en andere leuke feestjes en festivals zoals Milkshake. Lees hier meer en check de kalender!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Niet (meer) samenwonen

Het grijpt me nu al naar de keel. Zij was het vooral die op samenwonen aandrong en ik kan mezelf wel voor de kop slaan dat ik niet naar mijn gevoel geluisterd heb en me heb laten overhalen.

Lees verder

COC Songfestival 2022

De 26ste editie van de 'regenboogliedjes' wedstrijd is komende zondagmiddag, 9 oktober, in het Patronaat in Haarlem. Wie van de tien inzendingen wint dit jaar de grote finale?

Lees verder

Horoscoop oktober 2022

Pittige ontwikkelingen in je liefdesleven, dramatische momenten in je persoonlijke groei en een turbulente zonsverduistering later deze maand: Wat staat jou te wachten?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden