'Openlijk seksueel goochelen'

'Haar lesbisch zijn is wel een struikelblok', zo meldt een video van de Telegraaf/Privé over Cynthia Nixon. Nou, daar viel ik dan weer een beetje over.

'Ik zie haar niet met haar vriendin Christine in het Witte Huis verschijnen'. Christine is haar vrouw, ze trouwden in 2012, en over het Witte Huis heeft niemand het. Maar goed, kniesoor, en acteurs in de politiek is zo gek nog niet, immers: 'Arnold Schwarzenegger heeft het ook tot gouverneur geschopt.' Ja, in 2003, aan de andere kant van het land. De Telegraaf doet net alsof in de afgelopen dagen bekend werd dat Cynthia Nixon verkiesbaar is als gouverneur voor de staat New York (en ik quote: 'Verbaaazing over het nieuws dat Miranda, de neurotische advocate uit Sex and the City, gouverneur wil worden!') Ze maakte dit echter bekend in maart- bijna een half jaar geleden- en ze voert sindsdien campagne als een leeuw. Op het democratische ticket, tegen zittend gouverneur Cuomo. Een 'meneer' die inderdaad dik gespekt wordt door het zakenleven, iets waar Cynthia vanaf wil: Een politicus zou niet te koop moeten zijn of voor karretjes te spannen. Zij neemt dan ook geen corporate schenkingen aan. In plaats daarvan staat ze tussen de mensen. Ja, ze wil de problemen met de New Yorkse metro oplossen: miljoenen mensen zijn er dagelijks van afhankelijk. Ze vindt het belangrijk dat er gezondheidszorg is voor iedereen, niet alleen voor mensen met geld. Ze gelooft dat de politiek, zoals die nu is in New York en de hele Verenigde Staten, stuk is. Het klopt niet meer, de rijken worden rijker, de armen worden armer. Cynthia wil de kern van de problemen aanpakken: ongelijkheid lost zich niet op van bovenaf. 'Dit is de tijd om onze nek uit te steken, zichtbaar te zijn. Om ons te herinneren waar we vandaan komen. Dit is de tijd om het gevecht aan te gaan.' Together we can win this fight. Cynthia liep mee in de New York Pride parade (ik ook! Het was 34 graden maar we hebben het gered! Hier een foto). 

Ik ben nogal voor Cynthia, dat had je al geraden. Dat ze Miranda speelde in Sex and the City helpt haar wel, dat is mooi meegenomen. Maar als je je ook maar één seconde verdiept in haar campagne, is dat nou net niet waar ze zich achter verschuilt. 

Hans Klok kan ook niet openlijk seksueel goochelen in Las Vegas, zo weten de heren van de Telegraaf te melden. Gelukkig precies dezelfde tak van sport. 'Haar lesbisch zijn is wel een struikelblok'- huh? Ze is verkiesbaar als democraat, conservatieve Trumpianen zullen misschien niet zo heel snel op haar stemmen, maar die hebben in dit geval helemaal niets in de melk te brokkelen. In de staat New York zijn ze er sowieso minder: Als 'blue state' heeft New York een meerderheid aan democraten in (bijna) elke verkiezing. Om als gouverneur verkiesbaar te zijn op staatsniveau, moet ze eerst de zittende Cuomo verslaan. En dat woord is enkel en alleen aan geregistreerde democraten: Alleen zij mogen stemmen in de voorverkiezingen binnen hun eigen partij. En vermoedelijk is juist daar Cynthia's 'lesbisch zijn' net zo goed een struikelblok als het feit dat ze een vrouw is. Niet dus. Het zal haar waarschijnlijk juist stemmen opleveren van alle minderheden waar zij zich hard voor maakt. De voorverkiezingen zijn op 13 september. Als ze die wint, dan hebben we het nog weleens over het verslaan van republikeinse kandidaat voor het gouverneurschap in New York. Gek genoeg maak ik me daar niet zo'n zorgen over, maar bedankt voor jullie commentaar, Telegraaf. Wij gaan weer even openlijk seksueel goochelen.

[de Telegraaf-video 'Haar lesbisch zijn is een struikelblok' vind je hier.]

'I just want to say tonight that she was technically right, that I don’t have my certificate from the Department of Lesbian Affairs — though in my defense there’s a lot of paperwork required.' – Cynthia Nixon

Het is niet voor het eerst dat er iemand iets te melden heeft over het 'lesbisch zijn' van Cynthia: Vlak nadat zij bekend maakte verkiesbaar te zijn voor gouverneur, sprak politica Quinn (zelf nota bene lesbisch en/maar groot aanhanger van tegenpartij Cuomo) zich hier tegen uit; Ze vond haar een 'ongekwalificeerde lesbo'. 'Kee dan. Zo dacht ook Cynthia. Ze maakte een button waar ik tegenwoordig ook graag mee rondloop. :-)   

Go Cynthia!

 

  XX,

Marieke de Wit is hoofdredacteur van Zij aan Zij.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden