'Samen staan we sterker'

Tanja Ineke nam op zaterdag 24 november na zes jaar afscheid als voorzitter van COC Nederland. Ze was één van de langst zittende voorzitters van het COC.

'We gaan Tanja's tomeloze en onvoorwaardelijke inzet, haar enthousiasme en warme persoonlijkheid missen', reageert COC-directeur Koen van Dijk. 'Mede dankzij Tanja staat er vandaag een sterk COC dat mooie resultaten boekt.'

COC.nl: Tanja Ineke trad aan op 29 september 2012. Tijdens Tanja's bestuurstermijn kwamen er GSA's op bijna alle middelbare scholen in Nederland, sloot het COC een Regenboog Stembusakkoord met beloften van acht politieke partijen over LHBTI-emancipatie, en ondersteunt de organisatie LHBTI's in meer dan vijfendertig landen wereldwijd.

Lesbische moeders kunnen hun ouderschap sinds april 2014 eenvoudig regelen op het gemeentehuis en hoeven hun kinderen niet meer te adopteren. Dankzij de door COC en TNN bevochten transgenderwet kunnen transgender personen sinds juli 2014 relatief eenvoudig hun geslachtsregistratie laten wijzigen.

Op 22 november 2016 bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan het COC, de eerste keer ter wereld dat een gekroond staatshoofd een officieel bezoek bracht aan de LHBTI-gemeenschap. Op 14 november 2017 bezocht Koningin Máxima COC's GSA Netwerk.

Tanja was zes jaar voorzitter van COC Nederland en vervulde daarmee het maximum van drie bestuurstermijnen van twee jaar. Ze was de langst zittende bestuursvoorzitter na oprichter Niek Engelschman en zijn opvolger Benno Premsela.

Het COC-voorzitterschap is een vrijwilligersfunctie; Tanja vervulde het voorzitterschap naast een bestuursfunctie bij een zorgorganisatie.

Lees ook het Zij aan Zij-interview met Tanja. (april 2017)

De emancipatie gaat op zich de goede kant op, zegt Tanja Ineke tegen Trouw op zaterdag, maar de vernielde Suit Supply posters en regenboogwetgeving die op zich laat wachten, laat zien dat we er nog niet zijn.

'Ik kan niet een incident noemen dat de meeste indruk heeft gemaakt. Het is de reeks die mij zorgen baart. Elk geweldincident heeft impact. Op mij en op de gemeenschap. Wat ik het ergst vind is dat zestig procent van de lhbti'ers hun gedrag aanpast om geen gevaar te lopen. Mensen durven geen zoen meer te geven als ze afscheid nemen van hun partner. Waar ik dan van schrik is een rechter die zegt dat scheldwoorden als 'kankerhomo' en 'flikker' behoren tot het dagelijks taalgebruik, en dat er daarom geen sprake is van homogerelateerd geweld. Dat is niet een kant die we op moeten gaan.' (lees het artikel op Trouw.nl)

 

Tanja schreef verschillende columns voor Zij aan Zij. Hier lees je er een aantal terug.

 

Nieuwe voorzitter COC Nederland

Astrid Oosenbrug is de nieuwe voorzitter van COC Nederland. Ze werd op zaterdag 24 november in Deventer gekozen door de Algemene Vergadering van twintig COC-verenigingen.

'We zijn gelukkig met Astrid als nieuwe voorzitter,' aldus Koen van Dijk, directeur COC Nederland. 'Met haar enthousiasme, energie en samenbindend vermogen is ze een aanwinst voor het COC.'

Astrid wil zich de komende jaren in het bijzonder inzetten voor een LHBTI-beweging waarin iedereen meedoet en meetelt, ongeacht culturele achtergrond, leeftijd, opleiding, politieke kleur, seksuele oriëntatie, genderidentiteit, geslachtskenmerken of welke achtergrond dan ook. 'Want samen staan we sterker,' aldus de nieuwe voorzitter.

Astrid Oosenbrug (Rotterdam, 1968) heeft vier kinderen, is biseksueel, getrouwd met een man en heeft een relatie met een vrouw.  

In het dagelijks leven is Astrid sociaal ondernemer in de ICT-sector en coacht ze jongeren. Ze vervulde tal van bestuursfuncties en was van 2012 tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA.

*

 

Foto Tanja Ineke gemaakt door Ibrahim Farah, foto Astrid Oosenbrug door Lex Draijer.

Meer informatie over COC Nederland vind je op www.coc.nl.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Lust & Gratie

Lesbisch-cultureel tijdschrift in opgenomen in DBNL: 'Vrijwel alle intellectuele en artistieke lesbo's van naam leverden stukken. Vele bijdragen werden klassiek.'

Lees verder

Seksueel trauma

'Het ging als een waas aan me voorbij en tegelijk herinner ik me elk detail. Ook nu nog, 30 jaar later. Ik heb er zelf om gevraagd, ik heb ze hun gang laten gaan... Daar heb ik last van.'

Lees verder

rosetta.

Platform voor en door vrouwelijke en gender non-conforming muziekproducers in Nederland. Opgericht om zichtbaarheid te vergroten en kennis en ervaring uit te wisselen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden