'Liefde en begrip in 2019'

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Stonewall-rellen plaatsvonden. De Stonewall-rellen, eind juni 1969 in de wijk Greenwich Village, ontstonden bij de ontruiming van de homobar The Stonewall Inn. Na jaren van treiteren en geweldplegingen door de politie besloot het bezoekende publiek, bestaande uit homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, maar vooral travestieten, terug te vechten. Dit moment markeert het begin van de Pride-beweging.

De Pride Amsterdam zal komend jaar ook in het teken staan van dit 50-jarig jubileum (lees hier meer) en in New York zal deze zomer de World Pride plaatsvinden.

Popicoon Madonna is aangewezen als ambassadeur van The Stonewall Inn dit jaar, en ze nam die taak meteen heel serieus. Een paar minuten na middernacht hield ze een bevlogen toespraak voor de aanwezigen. 'Ik ben er trots op hier te staan, aan het begin van een nieuw jaar, op de plek waar het allemaal begon, het legendarische Stonewall Inn. We vieren 50 jaar revolutie. Laten we de rellen, en degenen die toen opstonden en zeiden 'Het is genoeg!' nooit vergeten.' Ze besluit haar speech met: Laten we elkaar dragen, het nieuw jaar in, en naar een toekomst vol liefde en begrip.'

Voor een uitzinnig publiek zong ze vervolgens Like a Prayer, begeleid door haar zoon David, gevolgd door Can't Help Falling in Love van Elvis Presley.

 

 *

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Volleybal: Netzo & EuLeVoTo

Europees Lesbische Volleybaltoernooi in Amsterdam: de 33e editie van EuLeVoTo is dit weekend. We spreken Megan, over volleybal, het toernooi en de Amsterdamse queer vereniging Netzo.

Lees verder

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden