Onbeschofte manager

'Ik werk sinds een paar maanden als administratief medewerker bij een verzekeringmaatschappij. Het werk ligt me, met de naaste collega's kan ik het goed vinden, maar mijn manager is een hork.

Ons bedrijf zet momenteel in op meer diversiteit in het personeelsbeleid en dat moeten we dan ook uitgebreid van hem horen. Of beter: hij gebruikt mij als voorbeeld van hoe goed de HR-managers het wel niet doen. Ik vertegenwoordig de LHBTQIA-minderheid, zogezegd. We hebben nu ook een lesbienne in huis, zegt hij dan, tijdens een vergadering maar ook wel tussendoor als het onderwerp ter sprake komt. Zo onbeschoft vind ik het.

Ik maak er nooit een geheim van dat ik een vrouw heb, maar wat mij betreft heeft het verder niks met mijn werk te maken. Ik vertegenwoordig daar geen roze dames. Op mijn voorkeur wordt nadruk gelegd, die van mijn heteroseksuele collega's komt niet eens ter sprake.

Ik ben er helemaal klaar mee. Wat zou jij doen?'

Beeld: SFIO CRACHO/ Shutterstock

Zoek het desnoods hogerop
'Dit is heel erg vervelend. Laat dit niet over je kant gaan, maar spreek de manager aan op (de gevolgen van) zijn gedrag. Doet hij alsof zijn neus bloedt, zoek het dan hogerop, of bij HR, en als dat allemaal niet helpt, bij Artikel1 (art1.nl). De in dit geval vast semi-goedbedoelde 'positieve' discriminatie valt uit als negatieve discriminatie, en uiteindelijk zijn beide onwenselijk. Je wilt gewoon als medewerker behandeld en beoordeeld worden en dat is niet teveel gevraagd.' – Roos

Negeren
'Zielig mannetje. Ik zou zijn gedrag negeren.'- Inge

Zet grapjes in als tactiek
'Echt een superlastige situatie! Als hij je weer zo nadrukkelijk noemt, kan een grapje maken als een tactiek zijn om hem daarmee te laten stoppen. Bijvoorbeeld door aan te vullen dat je collega's ook zo hun bijzonderheden hebben. De een is christen, de ander viert carnaval of komt uit Friesland. Zus lust geen koffie en zo gaat hardlopen. Om af te sluiten met: 'En jouw lievelingskleur is blauw. We zijn allemáál anders.' Je kunt ook in een een-op-een gesprek kort en bondig aangeven dat je het onprettig vindt dat hij je steeds naar voren haalt. Gaat hij daarmee door dan kun je je boodschap herhalen waar collega's bij zijn: 'Ik heb je eerder aangegeven dat ik het vervelend vind dat je steeds mijn lesbisch zijn benadrukt en nu doe je dat weer. Dat vind ik onprofessioneel van je, jammer dat het zo gaat.' Blijft hij doorgaan dan kun je een laatste gesprek met HR inplannen en daar je verhaal doen. Hopelijk gaat het intern dagen dat deze manager duidelijk moeite heeft met zich professioneel opstellen en niet op een goede manier met diversiteit omgaat. En dat hij dus wat hulp kan gebruiken.' – Jacoline

Zaag hem door over zijn seksuele voorkeur
'Heerlijk, zo iemand op diversiteitsbeleid. Hoe krijgt het als bedrijf het voor elkaar? Bij een dergelijk type is een koekje van eigen deeg het enige dat werkt. De volgende keer dat hij weer over je lesbisch zijn begint, zou ik hem zeggen dat iedereen nu wel weet wat jouw seksuele voorkeur is, maar dat er nog vragen zijn over de zijne. Houdt hij van mannen, vrouwen of is hij bi? Of nog wat anders? Flink doorvragen en liefst en plein public te kijk zetten. Veel plezier!' – Caro

Spreek vertrouwen op meer diversiteit uit
'Spreek tijdens een vergadering je dank uit voor de positieve reactie op het feit dat je van de vrouwenliefde bent. Geef aan dat

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrouwen versieren voor vrouwen

'Het boek dat ik zelf zo graag had willen hebben.' Hoe word je beter in flirten, versieren en daten met vrouwen en hoe word je aantrekkelijkste versie van jezelf? Eline schreef deze praktische gids.

Lees verder

De H van Hetero

Solange Dekker & Luuk Dresen maken een podcast die voor eens en altijd een brug slaat tussen de LHBTIQA+ gemeenschap en de hetero cis-mannen en -vrouwen. Aflevering 1: de L van Lesbisch.

Lees verder

'Lesbisch groentje'

Zou het alleen bij kletsen blijven, misschien een voorzichtige kus, of sta ik binnen een kwartier weer buiten? Uit nieuwsgierigheid ging ik online op zoek naar een seksdate.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden