'Een lekker open beeld'

Linda de Munck (24) is een influencer en praat over taboes zoals (bi)seksualiteit, liefde en feminisme. Ze heeft meer dan 65.000 abonnees op YouTube, waar ze filmpjes plaatst over de meest uiteenlopende onderwerpen gerelateerd aan seksualiteit. Wij spraken haar, over vooroordelen, hokjes, twijfels en meer.

Waarom vind je het belangrijk om filmpjes te maken over biseksualiteit?

Ik worstelde zelf al in mijn tienerjaren met mijn seksualiteit. Toen ik 12 was vroeg ik aan mijn moeder: 'Mam, wat is er met me aan de hand?' Ik werd toen best veel gepest. Ik zat daar heel erg mee. Pas op mijn achttiende kon ik mijn seksuele geaardheid helemaal voor mezelf accepteren en dacht ik: 'Waarom ga ik er niet gewoon een video'tje over maken op YouTube.' Dan kan ik mijn verhaal delen, zodat als andere meiden dat zien, ze zich daarin kunnen herkennen. Zo kan ik ze laten zien dat ze niet de enigen zijn. Ik kreeg allemaal super positieve reacties op mijn filmpjes. Dat gaf mij motivatie om ermee door te gaan.   

Wat zijn volgens jou de grootste vooroordelen over biseksuele vrouwen?

Het is wel grappig, want ik denk dat veel vooroordelen bij mij kloppen. Zo zeggen bijvoorbeeld sommige mensen dat biseksuele vrouwen veel trio's hebben. In mijn geval klopt dit wel, want ik heb altijd wel trio's gehad toen ik vrijgezel was. Vooral biseksuele koppels zagen mij als de persoon om hun trio ervaring mee te delen. Ik hou van mannen en van vrouwen en ik doe daar allemaal niet moeilijk over. Dus het is aan de ene kant dat vooroordeel, en aan de andere kant straal ik die openheid waarschijnlijk ook wel uit. Verder merk ik dat de biseksuele vrouwen die ik ken wel lekker losbandig zijn. Maar ik weet niet of dat per se komt doordat ze zich zo naar die vooroordelen gedragen of dat ze überhaupt al gewoon zo zijn.

Wat zijn de verschillen die je ervaart tussen het daten met mannen en met vrouwen?

Die verschillen zijn zo groot, die zijn bijna niet te benoemen. Ik heb nu voor het eerst een echte typische monogame heterorelatie. Behalve een relatie met een meisje op mijn achttiende, heb ik niet veel ervaring met serieuze relaties. Maar als ik echt zou kijken naar seks met mannen of met vrouwen, vind ik het niet met elkaar te vergelijken. Het is wel belangrijk hoe je seks definieert, want heel veel mensen denken bij seks gelijk aan daadwerkelijke penetratie. Dat is echt het beeld wat we tegenwoordig hebben. Terwijl dat onzin is, want dat zou betekenen dat twee vrouwen geen seks kunnen hebben. Zonder penetratie vind ik lesbische seks best wel overeenkomen met heteroseks. 

Maar penis-in-vagina seks maakt het zo groot, want daarin stel je je kwetsbaarder op tegenover de man. Ik denk dat dat met twee vrouwen met elkaar een stuk gelijkwaardiger is. Ook al is het één niet beter of slechter dan het ander. Bij vrouwen kan het veel zachter zijn maar als je met een man seks hebt en je bent super verliefd op elkaar, dan kan de seks ook heel zacht zijn. 

 

In je filmpje waarin je tips gaf om goed te beffen citeerde je af en toe uit het boek 'Damn, Honey'. Behandelt dit boek ook specifiek lesbische seks?

Ja, het boek gaat heel erg over lesbische seks. Eén van de twee schrijfsters is ook lesbisch, dus dat betrekken ze er zeker bij. (Lees hier meer over het boek, red.)

 

Wat zijn voor jou de grootste voordelen en nadelen van jezelf labelen of 'in een hokje plaatsen'?

Ik vind mensen in een hokje plaatsen heel extreem, maar ik geloof wel dat het heel fijn kan zijn om jezelf te labelen, vooral voor jongeren. Voor tieners staat het leven in het teken van jezelf ontdekken en je eigen identiteit vinden. Dan is het als tiener in al die onzekerheid zo fijn als er tenminste een naam is waardoor je je kunt identificeren met een bepaalde term of 'label' en mensen met datzelfde label kan vinden. Zo kun zien dat je niet de enige bent. Het nadeel van dit 'hokjesdenken' is dat het leidt tot generaliseringen en stereotyperingen. Terwijl, als je kijkt naar al je kenmerken, levensovertuigingen en levensstijlen, dan zie je dat je zoveel meer bent dan je seksuele geaardheid of seksualiteit.

Heb je tips voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid?

Er is niks mee om te twijfelen over je geaardheid. Natuurlijk zijn er mensen die zeggen: ik ben 100% gay of ik ben 100% hetero, dat kan ook. Ik geloof zelf alleen heel erg dat seksualiteit vloeiend is en je geaardheid kan bij wijze van spreken elk jaar veranderen. Om erachter te komen of je als vrouw echt op vrouwen valt, kun je gewoon op andere vrouwen afstappen en zeggen: 'Hé, kunnen wij lekker gaan experimenteren, want ik ben wel benieuwd.' Ik vind dat dat werkt. En als je dat niet zo goed durft, dan is het internet natuurlijk super fijn. Websites als ZijaanZij waar je kunt rondstruinen en erover lezen kunnen je helpen om comfortabeler te worden met je geaardheid. Maar als eerste stap zou ik zeggen: zet lekker je tinder op vrouwen.

Wat vind je ervan dat wij jou hebben toegevoegd als 'rolmodel' in de Encyclopedie van Zij aan Zij?

Leuk! Ik denk ook wel dat een voorbeeld zijn altijd al mijn doel is geweest. Mijn video's gaan nu meestal over seks, maar ik laat altijd wel iets in mijn video's doorschemeren over seksuele diversiteit. Ik probeer een zo divers mogelijk beeld te creëren door mijn kijkers te vertellen dat mijn tips ook bedoeld zijn voor vrouwen die seks hebben met vrouwen en mannen die seks hebben met mannen. Ik denk dat daardoor inderdaad veel jonge LBTQ+ meisjes en jongens mij volgen, gewoon puur en alleen om die reden dat ik lekker zo'n open beeld geef. Ik vind het heel fijn dat dat wordt opgepakt. Zo kan ik ze laten weten dat ze niet de enigen zijn en er niks gek of raar is. En dat je vooral lekker jezelf moet zijn.

Linda's YouTube kanaal vind je hier!

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Graag, veel en vaak

'Seks voor één keer blijft meer een mannending, gelukkig worden vrouwen er ook steeds makkelijker in.' Judith gaat voor de lusten, niet voor de lasten.

Lees verder

Bob Angelo Penning 2020

COC-prijs voor artiest en activist Dolly Bellefleur en Anne Krul, activist en rolmodel voor LHBTI-personen van kleur, uitgereikt tijdens True Colors in Paradiso.

Lees verder

KUT Shirt

Een ode aan de vulva, 'weg met het taboe rondom de vagina'. Grafisch vormgever Trudie Koorstra creëerde het KUT shirt: Het mag gezien worden.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden