'Een lekker open beeld'

Linda de Munck (24) is een influencer en praat over taboes zoals (bi)seksualiteit, liefde en feminisme. Ze heeft meer dan 65.000 abonnees op YouTube, waar ze filmpjes plaatst over de meest uiteenlopende onderwerpen gerelateerd aan seksualiteit. Wij spraken haar, over vooroordelen, hokjes, twijfels en meer.

Waarom vind je het belangrijk om filmpjes te maken over biseksualiteit?

Ik worstelde zelf al in mijn tienerjaren met mijn seksualiteit. Toen ik 12 was vroeg ik aan mijn moeder: 'Mam, wat is er met me aan de hand?' Ik werd toen best veel gepest. Ik zat daar heel erg mee. Pas op mijn achttiende kon ik mijn seksuele geaardheid helemaal voor mezelf accepteren en dacht ik: 'Waarom ga ik er niet gewoon een video'tje over maken op YouTube.' Dan kan ik mijn verhaal delen, zodat als andere meiden dat zien, ze zich daarin kunnen herkennen. Zo kan ik ze laten zien dat ze niet de enigen zijn. Ik kreeg allemaal super positieve reacties op mijn filmpjes. Dat gaf mij motivatie om ermee door te gaan.   

Wat zijn volgens jou de grootste vooroordelen over biseksuele vrouwen?

Het is wel grappig, want ik denk dat veel vooroordelen bij mij kloppen. Zo zeggen bijvoorbeeld sommige mensen dat biseksuele vrouwen veel trio's hebben. In mijn geval klopt dit wel, want ik heb altijd wel trio's gehad toen ik vrijgezel was. Vooral biseksuele koppels zagen mij als de persoon om hun trio ervaring mee te delen. Ik hou van mannen en van vrouwen en ik doe daar allemaal niet moeilijk over. Dus het is aan de ene kant dat vooroordeel, en aan de andere kant straal ik die openheid waarschijnlijk ook wel uit. Verder merk ik dat de biseksuele vrouwen die ik ken wel lekker losbandig zijn. Maar ik weet niet of dat per se komt doordat ze zich zo naar die vooroordelen gedragen of dat ze überhaupt al gewoon zo zijn.

Wat zijn de verschillen die je ervaart tussen het daten met mannen en met vrouwen?

Die verschillen zijn zo groot, die zijn bijna niet te benoemen. Ik heb nu voor het eerst een echte typische monogame heterorelatie. Behalve een relatie met een meisje op mijn achttiende, heb ik niet veel ervaring met serieuze relaties. Maar als ik echt zou kijken naar seks met mannen of met vrouwen, vind ik het niet met elkaar te vergelijken. Het is wel belangrijk hoe je seks definieert, want heel veel mensen denken bij seks gelijk aan daadwerkelijke penetratie. Dat is echt het beeld wat we tegenwoordig hebben. Terwijl dat onzin is, want dat zou betekenen dat twee vrouwen geen seks kunnen hebben. Zonder penetratie vind ik lesbische seks best wel overeenkomen met heteroseks. 

Maar penis-in-vagina seks maakt het zo groot, want daarin stel je je kwetsbaarder op tegenover de man. Ik denk dat dat met twee vrouwen met elkaar een stuk gelijkwaardiger is. Ook al is het één niet beter of slechter dan het ander. Bij vrouwen kan het veel zachter zijn maar als je met een man seks hebt en je bent super verliefd op elkaar, dan kan de seks ook heel zacht zijn. 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Girls Who Love Girls

Ontmoeten en verbinden tijdens het Janey Vrouwenfestival Amsterdam, een groots evenement gericht op het vieren van de kracht, diversiteit en solidariteit van vrouwen die van vrouwen houden.

Lees verder

Horoscoop maart 2024

'Laat die pijnlijke ervaringen met je ex-vriendin los en maak ruimte voor nieuwe, positieve relaties.' - Wat staat jou te wachten deze maand? Je leest het hier!

Lees verder

Save Café Saarein

'We hebben de grenzeloze ambitie Saarein voort te zetten, met de nadruk op inclusiviteit, diversiteit en veel nieuwe energie. Het is cultureel erfgoed. We willen dit levenswerk koesteren.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden