Levend monument 50 jaar Pride

Stonewall Forever: Een virtueel monument 50 jaar na de Stonewall-rellen in New York City.

Het was 28 juni 1969, vroeg in de morgen. De politie viel voor de zoveelste keer een bar binnen, de Stonewall Inn, in Greenwich Village NYC. Stonewall was een populaire hang out voor de LGBT-community, en op die morgen in juni besloot de groep aanwezigen, vooral bestaande uit travestietien en transvrouwen, om terug te vechten. Ze waren de jarenlange pesterijen van de politie zat.

De Stonewall-rellen duurden vijf dagen en vormden het startpunt voor de strijd voor LHBT-rechten. Het jaar erop werden de rellen herdacht tijdens de Christopher Street Liberation Day March. Dit moment wordt nu gezien als de eerste Pride march.

Vandaag de dag worden er Pride Marches georganiseerd in 174 steden in 46 landen over de hele wereld, en wordt de legende van 50 jaar geleden in leven gehouden.

De impact van 'Stonewall' is nog altijd voelbaar. En over rellen is nog steeds een hoop te doen. Wie was erbij? Wat gebeurde er precies? Wie gooide 'de eerste steen'?

Bekijk de documentaire Stonewall Forever hier. Je ziet hoe activisme van nu haar basis vindt in voorbije jaren en hoe de Stonewall-legende benadrukt dat de strijd voor queer rights nog lang niet gestreden is.

Stonewall Forever is een levend monument van 50 jaar Pride. Iedereen ter wereld kan het bekijken, online en in Augmented Reality. Het monument kwam tot stand door een samenwerking van het LGBT community Center in New York, de National Park Service en Google, met als doel vele stemmen samen te brengen en de connectie met Stonewall te verstevigen. Het moment is 'levend' omdat iedereen een stukje geschiedenis kan toevoegen en daarmee het monument groter en groter kan maken. Bezoek het monument hier.

Ben je in New York City voor Pride Week? Download dan ook de Stonewall Forever AR App!

 

*

Blijf opde hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden