Tales of the City (Tip!)

'Home is a feeling.'

Netflix: Elke stad heeft een geschiedenis. Elk huis heeft een verhaal. De nieuwe Netflix-miniserie Tales of the City is gebaseerd op de boeken van Armistead Maupin en biedt een nieuw hoofdstuk van het populaire verhaal.

Het originele boek (Harper & Row, 1978) begint in de zomer van 1976. Mary Ann Singleton besluit, nadat ze er haar vakantie heeft doorgebracht, in San Francisco te blijven. Ze vindt een appartement op 28 Barbary Lane, een klein complex met een excentrieke huisbaas genaamd Anna Madrigal. Mary Ann sluit vriendschap met de andere bewoners van het complex. Haar vrienden en geliefden loodsen haar door de avonturen en intriges die de Californische 'gay-capital' te bieden heeft. Armistead Maupin schreef in totaal negen boeken in de serie, en Netflix maakte daarop weer een vervolg.

Mary Ann (Laura Linney) keert terug naar het hedendaagse San Francisco en wordt herenigd met haar geadopteerde dochter Shawna (Ellen Page) en haar ex-man Brian (Paul Gross), die ze 23 jaar eerder had achtergelaten om carrière te gaan maken in de televisie-industrie. Mary Ann probeert haar saaie leven in Connecticut en midlifecrisis te ontvluchten en voelt zich al gauw weer verbonden met Anna Madrigal (Olympia Dukakis), haar zelfgekozen familie en de nieuwe generatie jonge LGBTQ+ inwoners van 28 Barbary Lane.

Trailer:

 

Het is de negentigste verjaardag van Anna Madrigal, die inmiddels niet meer hoeft te verbergen transgender te zijn. Mary Ann's relatie met haar dochter (Ellen Page) en haar ex-man Brian is gecompliceerd, net als de verhoudingen om haar heen. Zo heeft dochter Shawna een one night stand met Claire, komt Jake erachter dat hij zich aangetrokken voelt tot mannen, wil Michael stoppen met het gebruiken van condooms nu zijn vriend Ben PrEP gebruikt en ontvangt Anna mysterieuze brieven die een geheim uit haar verleden dreigen te onthullen.

Achter de schermen:

 

De serie wordt geproduceerd en geschreven door onder meer Lauren Morelli (vooral bekend als een van de makers van Orange is The New Black en getrouwd met Samira 'Poussey' Wiley) en Michael Cunningham (schrijver van o.a. The Hours). Een uitdaging, volgens Morelli, was om met de Tales zowel de oude fans als een nieuw publiek aan te spreken. En dat is gelukt: Ook als je nog nooit van Tales of the City had gehoord is de nieuwe Netflix-serie op zichzelf staand en heel toegankelijk.

*** Meer dan 30 jaar na verschijning heeft Armistead Maupin's 'Letter To Mama' uit het boek niets aan kracht verloren. Laura Linney, Ellen Page en hun mede-acteurs uit Tales of the City, komen er nauwelijks zonder tranen doorheen:

Tales of the City was met de eerste miniseries van PBS en Showtime een vroege pionier van de queer-representatie op mainstream televisie. De revival die Netflix lanceerde, tijdens Pride-maand deze zomer, is weliswaar minder revolutionair maar toch meteen een klassieker en zeer de moeite waard.

Kijk Tales of the City op Netflix.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder

Kastdeuren en pizza

'Die wijven ook altijd. Op een dag kom je de goeie tegen, geloof mij maar.' Mona was er de hele middag en ook Lisa voegde zich bij het bonte gezelschap. – Fran & The City, deel 9.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden