Pauw naar Ierland

Ze is dé inspirator van het vrouwenvoetbal, schrijft Trouw in mei van dit jaar. Ze heeft 89 interlands voor Oranje gespeeld, is de eerste Nederlandse profvoetbalster (haar eerste contract tekent ze in 1988) en ze is in 2005 de eerste vrouw die in Nederland het diploma Coach Betaald Voetbal haalt.

'Ze is de drijvende kracht achter de vorming van de eredivisie voor vrouwen. Tussendoor is ze coach van achtereenvolgens het Schotse-, Nederlandse-, Russische en Zuid-Afrikaanse vrouwenelftal.'

Nu wordt Vera Pauw (1963) bondscoach van Ierland. Dat bevestigt zij tegenover NRC. Pauw moet Ierland naar het EK van 2021 in Engeland leiden. Ze is de opvolger van coach Colin Bell, die overstapt naar het mannenvoetbal.

Ierland staat 33ste op de wereldranglijst. Het vrouwenelftal wist zich nog nooit voor een eindtoernooi te plaatsen. 'Het is een jong, ambitieus team dat op het punt van doorbreken staat', zegt Pauw. 'Er zit een aantal terriërs in de selectie, waarmee we goed de strijd kunnen aangaan.' Lees het hele artikel op NRC.nl.

Eerder dit jaar was Pauw nog adviseur voor de vrouwenploeg van Thailand, maar daar is ze, om onbekende redenen, vertrokken. Ze wil daar nog niks over kwijt, want 'de zaak is niet afgehandeld'.

In 2017 heeft de KNVB Vera Pauw benoemd tot bondsridder. De oud-voetbalster en voormalig bondscoach van de Nederlandse vrouwen ontving de onderscheiding in de rust van de openingswedstrijd op het EK dat jaar.

Wat de KNVB betreft, is Vera Pauw de grondlegster van het vrouwenvoetbal in ons land, zei bondsvoorzitter Michael van Praag. 'Je was onmisbaar voor de ontwikkeling. Als dank voor alles wat je hebt gedaan, word je bondsridder van de KNVB.' Lezen we op AD.nl (16 juli 2017). De huidige bondscoach van Oranje, Sarina Wiegman, mag zich sinds 2012 al bondsridder van de KNVB noemen.

Foto: Wilf Thorne/ISI/REX/Shutterstock (9726064gy) Vera Pauw Houston Dash v Portland Thorns - Hollandse Hoogte.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden