Queer gezin

Ouders Mik en Pieta en zoontje Máni voldoen niet aan de verwachtingen van een heteronormatief gezin. Mik identificeert zich namelijk als non-binair. In zijn puberteit kwam Mik uit de kast als lesbisch (toen nog een zij), maar hij bleef twijfelen over zijn genderidentiteit. Vier jaar geleden kwam Mik erachter dat hij non-binair is. Door dit gevoel van (h)erkenning is hij meer gaan experimenteren met wat bij hem past en wordt sinds kort met hormonen behandeld.

Hoe ga je om met je non-binaire identiteit als je net een kind hebt gekregen? En worden queer gezinnen zoals zij wel genoeg gerepresenteerd in de Nederlandse samenleving? Lees verder!  

'Voor mij geen tussenweg'

Pieta: We zijn heel erg samen erin gegaan. We hebben het veel over Mik zijn non-binaire identiteit gehad en het samen onderzocht. Ik loop eigenlijk altijd één stapje voor op Mik. Zo was Mik voor een lange tijd eigenlijk er nog niet aan toe om zich te laten behandelen met testosteron. Dan vertelde ik hem dat het uiteindelijk onvermijdelijk is. Niet dat ik Mik ga zeggen wat hij moet doen, maar ik spreek me wel uit over wat ik denk dat het beste is voor hem. 

Mik: Ik heb inderdaad heel lang over getwijfeld over de hormoonbehandeling, maar ik realiseerde me dat er geen tussenweg voor mij is wat dat betreft. Hiervoor probeerde ik zelf manieren te vinden om er minder vrouwelijk uit te zien. Ik ging heel erg op zoek naar oplossingen en op een gegeven moment liep ik tegen een muur aan. Maar door niet te kiezen voor testosteron maakte ik eigenlijk al de keuze voor oestrogeen. Geen keuze maken is kiezen voor het vrouwelijke. Wat voor mij wel heel erg zou uitmaken was dat mijn stem lager zou worden en dat mijn vetverdeling zou veranderen, en deze dingen bereik je met testosteron. Dus ik ben wel blij dat ik deze keuze heb gemaakt. 

 

Wat is non-binair? 

Non-binair (of genderqueer) is een parapluterm voor alle geslachtsvormen die buiten de traditionele man/vrouw verdeling vallen. Sommige mensen voelen zich het andere geslacht dan hun biologische (transpersonen), anderen zien een vrouw én een man (bigender), weer anderen iets er tussenin (derde geslacht). Ook zijn er mensen die zich als agender of neutrois definiëren (geen van beide geslachten), en er zijn mensen die zich de ene dag vrouw en de andere dag man voelen (genderfluid).

Een paar voorbeelden van bekende personen die zichzelf omschrijven als non-binair zijn Ruby Rose, Miley Cyrus en Tash Sultana.

 

Geen woord voor geaardheid

Pieta: In de afgelopen jaren waarin Mik zich is gaan identificeren als non-binair heb ik veel over mezelf geleerd. Ik dacht vroeger dat ik lesbisch was, want voordat ik een relatie kreeg met Mik wilde ik nooit relaties met mannen. Toch was ik nooit op een vrouw verliefd geweest voordat ik met Mik was. Het is gewoon wat je dan aanneemt. Nu weet ik dat de mensen die ik aantrekkelijk vind altijd met vrouwelijke eigenschappen zijn geboren, maar ze identificeren zich nooit als vrouw. Er is dan ook geen woord voor die geaardheid. Daar zou eigenlijk een nieuw woord voor bedacht kunnen worden.

Ik zou mezelf niet meer als lesbisch omschrijven. Ik ben queer, omdat ik niet per se op cisgender mannen of vrouwen val.  Mik identificeert zich ook als queer. Als je non-binair bent, ben je zelf geen man/vrouw dus ben je per definitie niet hetero/homo/lesbisch/bi.

Non-binair bestaat echt

Pieta: Omdat non-binair zijn tegenwoordig een veelbesproken onderwerp is denken veel mensen dat we aan een trend meedoen. Er wordt gedacht dat non-binair ineens bestaat, maar dat is niet waar. Nu pas is er meer ruimte voor aandacht aan non-binariteit. Ik denk dat net zoals met biseksualiteit mensen denken dat het een fase is. Hoewel het wel regelmatig gebeurt dat mensen die zich als transgender identificeren eerst uit de kast komen als non-binair, omdat ze het gewoon nog niet helemaal weten. Als ze dan toch in transitie gaan bevestigt dit de gedachte dat non-binaire identiteit niet 'echt bestaat.'

Mik: Nu ik aan de testosteron zit hebben mensen helemaal zoiets van: 'zie je wel, hij was gewoon transgender en niet non-binair'. Terwijl ik me gewoon hetzelfde blijf voelen. Wel voel ik me ongemakkelijk bij het 'vrouw zijn', dus het feit dat er nu iets anders wordt gezegd dan 'zij' vind ik al heel prettig. Maar als er wel een neutraal woord zou zijn wat wij als Nederlanders ook allemaal zouden gebruiken, dan zou ik daarvoor kiezen.

'Zijn wij het eerste queer gezin dat een kind krijgt..?'

Mik: Wij zijn er zo erg tegenaan gelopen met hoe alles op papa's en mama's is gericht. In ieder blad, op iedere website, bij iedere cursus, overal worden queer ouders en alleenstaande ouders genegeerd. Bij het kinderdagverblijf en de verloskundige gaat het hetzelfde. Honderden vragen over de vader en de erfelijkheid van het kindje. Het is wel van belang dat je de juiste informatie geeft, maar dit kunnen we niet goed doen als we daar niet de mogelijkheid toe hebben. Ik snap wel dat er onwetendheid is over non-binaire identiteit. Maar ik dacht wel: 'Waar zijn alle homo's en lesbiennes dan? Zijn wij nou overal het eerste queer gezin dat een kind gaat krijgen?'

Lastige vragen

Mik: Omdat wij zo open minded zijn willen wij Máni ook meegeven dat hij helemaal zichzelf kan zijn. Hij zal waarschijnlijk ook opgevoed worden in de openheid en de glitters, haha. Maar als hij vragen krijgt van bijvoorbeeld klasgenoten over mijn gender identiteit, vinden we niet dat hij gedwongen moet worden om het gesprek hierover aan te gaan. Ik zal er over een paar jaar een stuk mannelijker uitzien dan nu, waardoor de buitenwereld waarschijnlijk mij sneller als man zal aanzien. Hierdoor zal Máni niet zo snel lastige vragen hierover krijgen. Dat vind ik toch wel fijn.

We willen Máni laten zien dat je je niet per se hoeft te gedragen naar een bepaald geslacht op de manier waarop dat wordt verwacht in onze samenleving. Stel dat Máni iets uit wil kiezen in de meisjesafdeling van een kledingwinkel of een speelgoedwinkel, dan zouden we nooit zeggen: 'dat mag je niet, want je bent een jongetje.'

Ook hebben we lang nagedacht over hoe Máni mij zou gaan noemen. Zo hebben collega's van mij nog wel eens gezegd dat ik een 'meemoeder' ben. Ik krijg het daar echt benauwd van. Als ik puur kijk naar wie ik ben en welke rol ik op me neem past het woord 'papa' heel erg bij mij. Dit betekent niet dat ik me een man voel. Ik moet dan ook voor mezelf proberen los te laten dat papa gekoppeld is aan een man, een geslacht. Het is lastig om dit soort dingen heel makkelijk uit te leggen aan mensen die het niet begrijpen. Maar omdat wij in zo'n open en vrije bubbel leven, maken dat soort dingen voor ons niet uit. Je voelt het gewoon. En wij voelen dat het gewoon wel kan.

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

KUT Shirt

Een ode aan de vulva, 'weg met het taboe rondom de vagina'. Grafisch vormgever Trudie Koorstra creëerde het KUT shirt: Het mag gezien worden.

Lees verder

Bar Buka gaat dicht

Geluidsoverlast maakt dat de populaire vrouwenbar tijdelijk haar deuren sluit: Een grootscheepse verbouwing moet het probleem verhelpen.

Lees verder

IFFR 2020

Grote diversiteit aan films en focus op jonge, onderscheidende makers: het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) gaat van start.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden