Queer gezin

Ouders Mik en Pieta en zoontje Máni voldoen niet aan de verwachtingen van een heteronormatief gezin. Mik identificeert zich namelijk als non-binair. In zijn puberteit kwam Mik uit de kast als lesbisch (toen nog een zij), maar hij bleef twijfelen over zijn genderidentiteit. Vier jaar geleden kwam Mik erachter dat hij non-binair is. Door dit gevoel van (h)erkenning is hij meer gaan experimenteren met wat bij hem past en wordt sinds kort met hormonen behandeld.

Hoe ga je om met je non-binaire identiteit als je net een kind hebt gekregen? En worden queer gezinnen zoals zij wel genoeg gerepresenteerd in de Nederlandse samenleving? Lees verder!  

'Voor mij geen tussenweg'

Pieta: We zijn heel erg samen erin gegaan. We hebben het veel over Mik zijn non-binaire identiteit gehad en het samen onderzocht. Ik loop eigenlijk altijd één stapje voor op Mik. Zo was Mik voor een lange tijd eigenlijk er nog niet aan toe om zich te laten behandelen met testosteron. Dan vertelde ik hem dat het uiteindelijk onvermijdelijk is. Niet dat ik Mik ga zeggen wat hij moet doen, maar ik spreek me wel uit over wat ik denk dat het beste is voor hem. 

Mik: Ik heb inderdaad heel lang over getwijfeld over de hormoonbehandeling, maar ik realiseerde me dat er geen tussenweg voor mij is wat dat betreft. Hiervoor probeerde ik zelf manieren te vinden om er minder vrouwelijk uit te zien. Ik ging heel erg op zoek naar oplossingen en op een gegeven moment liep ik tegen een muur aan. Maar door niet te kiezen voor testosteron maakte ik eigenlijk al de keuze voor oestrogeen. Geen keuze maken is kiezen voor het vrouwelijke. Wat voor mij wel heel erg zou uitmaken was dat mijn stem lager zou worden en dat mijn vetverdeling zou veranderen, en deze dingen bereik je met testosteron. Dus ik ben wel blij dat ik deze keuze heb gemaakt. 

 

Wat is non-binair? 

Non-binair (of genderqueer) is een parapluterm voor alle geslachtsvormen die buiten de traditionele man/vrouw verdeling vallen. Sommige mensen voelen zich het andere geslacht dan hun biologische (transpersonen), anderen zien een vrouw én een man (bigender), weer anderen iets er tussenin (derde geslacht). Ook zijn er mensen die zich als agender of neutrois definiëren (geen van beide geslachten), en er zijn mensen die zich de ene dag vrouw en de andere dag man voelen (genderfluid).

Een paar voorbeelden van bekende personen die zichzelf omschrijven als non-binair zijn Ruby RoseMiley Cyrus en Tash Sultana.

 

Geen woord voor geaardheid

Pieta: In de afgelopen jaren waarin Mik zich is gaan identificeren als non-binair heb ik veel over mezelf geleerd. Ik dacht vroeger dat ik lesbisch was, want voordat ik een relatie kreeg met Mik wilde ik nooit relaties met mannen.

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Babs: Half

Ritmisch, energiek en verhalend: producer en songwriter Babs brengt op 3 mei haar vijfde EP uit, over de zoektocht naar haar roots en identiteit. De release wordt ondersteund met een clubtour door het land.

Lees verder

Zichtbaar en bang

'Mijn wens voor Lesbian Visibility Day is dat iedereen zichzelf mag zijn, zonder veroordeeld te worden door anderen. Voor mezelf wens ik dat ik wat meer lef krijg om te gaan staan voor wie ik ben.'

Lees verder

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden