'Kill the Gays'

Oeganda wil een wet invoeren die homoseksualiteit strafbaar maakt met de doodstraf, dat liet de Oegandese overheid deze week weten. De bedoeling is dat deze wet de opkomst van 'onnatuurlijke seks' inperkt.

De wet heet in de volksmond 'Kill the Gays' en werd vijf jaar geleden afgekeurd vanwege een procedurefout. De overheid nu echter heeft plannen om de wet weer in te voeren en het voorstel wordt in de komende weken voorgelegd aan het parlement.

Foto: London Pride 2016, waar een groep Oegandese LGBT+ personen meeliep in de parade.

John Gomez / Shutterstock.

In 2014 kreeg het land veel internationale kritiek en werd hen door vele landen sancties opgelegd. 'Dit keer laten we ons niet intimideren,' zo zegt minister voor Ethiek en Integriteit (sic), Simon Lokodo. 'Homoseksualiteit is onnatuurlijk, en degenen die de leugen verspreiden dat het aangeboren is moeten worden gestraft.' Homoseksualiteit werd al zwaar bestraft in het land, maar nu is het plan om ook de zogenaamde 'promotie' ervan te criminaliseren. 'We zijn klaar voor de kritiek', meldt Lokodo. 'We buigen niet voor chantage en we laten ons geen cultuur opleggen die niet de onze is.' [Reuters]

Angst

De aankondiging komt kort na de moord op homoseksuele Brian Wassa. Hij werd in zijn huis in Kampala gedood door een onbekend persoon. 'De angst zat er al in en is nu meer aangewakkerd.' Coördinator van een Aidsfonds-project in het land, Gracias Atwiine, zegt: 'In de dagen na de aankondiging hebben we een aantal meldingen van geweld tegen transvrouwen gekregen. Mensen uit de gemeenschap zijn bang om de straat op te gaan.'

Na de aankondiging van het plan voor de nieuwe wet klonk er ook een tegengeluid. Een woordvoerder van de Oegandese overheid, Dhr. Opondo P'Odel, liet op Twitter weten dat er geen sprake was van het invoeren van een nieuwe wet. 'Maar dat spreekt de woorden van minister Lokodo van Ethiek en Integriteit tegen, die tegenover lokale media zei de wet nog voor het einde van het jaar door het parlement te willen krijgen', zegt het Aidsfonds.

Verwarring

Merkwaardig is de verwarring die inmiddels is ontstaan: Een andere woordvoerder van de Oegandese overheid, Don Wanyama, ontkent het bericht ook en zegt niet te weten waar Lokodo dit vandaan haalt. 'Dat moet je hem vragen. Er zijn geen plannen voor zo'n wet.'  De ontkenning van Wayama volgt op de internationale media-aandacht en veroordeling van het wetsvoorstel.

De rest van de wereld

Afgelopen voorjaar maakte ook Sultan Bolkiah, van het Aziatische Brunei, bekend dat homoseksualiteit, verkrachting en overspel voortaan zou worden bestraft met dood door steniging. Hij kwam hier later op terug, na hevige internationale protesten De wet is nu uitgesteld, maar dat uitstel kan, volgens mensenrechtenorganisaties, ook elk moment weer worden ingetrokken.

Naast Brunei en Oeganda zijn 11 landen waar homoseksualiteit, op papier, bestraft kan worden met de dood. Daadwerkelijk executies komen de laatste jaren minder voor. In Europa vonden executies om geaardheid voor het laatst plaats in concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. [bron]

In Oeganda: 'We zullen het moeten afwachten,' zegt Gracias. 'Als er inderdaad wordt doorgezet, zouden we dat eind deze maand moeten weten. Maar vanwege de grote internationale druk hebben we de hoop dat de president het wetsvoorstel niet zal ondertekenen.'

'Hoe dan ook is de aankondiging een klap voor de lhbt-gemeenschap. Niet alleen laait gevaarlijk anti-homosentiment op in de samenleving, ook de moraal van de lhbt-beweging lijdt eronder. Na de verloren rechtszaak om de anti-homowet in Kenia is dit een nieuwe tegenslag.'

*

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.Recent nieuws:

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder

Queer City Walk Utrecht

Historische gebeurtenissen en bijzondere inwoners door de jaren heen; Wat maakt de Utrechtse queer geschiedenis zo bijzonder? We spraken Marijke Huisman van Queer-U-Stories.

Lees verder

Gynaecologische hulp

Gezocht: Ervaringen van lesbische vrouwen die met gynaecologische klachten bij een arts zijn geweest. Doe mee met het onderzoek en help de hulpverlening verbeteren!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden